Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Ελάτη - Περτούλι - Αχελώος: Ορεινές αποδράσεις

 
Eίτε ανηφορίζετε μέσω Πύλης - Ελάτης είτε μέσω Καλαμπάκας προς τη Χρυσομηλιά και τα Περτουλιώτικα Λιβάδια, ένα είναι βέβαιο: οι ορεινές εικόνες που σιγά-σιγά αρχίζουν να ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σας θα σας αφήσουν άφωνους. Από το μηδενικό σχεδόν υψόμετρο της θεσσαλικής πεδιάδας θα βρεθείτε μέσα σε περίπου 40 λεπτά στην αγκαλιά των βουνών της Πίνδου, σε υψόμετρο 1.200-1.300 μ.: στα Περτουλιώτικα Λιβάδια που ......απογειώνονται στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Κόζιακα, του Αυγού και της Τριγγιάς -των υψηλότερων βουνών- που κυριαρχούν στην πανέμορφη αυτή περιοχή της πατρίδας μας. Τα γνωστότερα ορεινά θέρετρα, αυτά που διαθέτουν κατάλληλη υποδομή, είναι η Ελάτη, το Περτούλι και το Νεραϊδοχώρι.

Ελάτη
: Αν και νεόκτιστος οικισμός, έχει την τύχη να απολαμβάνει τις ομορφιές μιας πλούσιας ορεινής φύσης καθώς τα ελάτια και οι χιονισμένες κορφές μοιάζουν να αγκαλιάζουν από παντού τις γειτονιές. Θωρώντας το πυκνό ελατόδασος να περιτριγυρίζει τα σπίτια, καταλαβαίνεις αμέσως από πού πήρε το όνομά του. Παλαιότερα ονομαζόταν Τύρνα. Σήμερα είναι ένα από τα πιο τουριστικά οργανωμένα ορεινά χωριά της Νότιας Πίνδου, με αξιόλογη υποδομή. Περτούλι: Σίγουρα το Περτούλι δεν είναι ένας τυχαίος οικισμός. Το πότε χτίστηκε δεν είναι γνωστό. Ωστόσο κατείχε ανέκαθεν περίοπτη θέση ανάμεσα στα μεγαλοχώρια της Νότιας Πίνδου. Στο διάστημα της γερμανοϊταλικής Κατοχής η τύχη του συνδέθηκε με το αντάρτικο ώσπου κάηκε ολοσχερώς το 1943 από τους Γερμανούς. Εδώ βρίσκεται και το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου που ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης, στις εγκαταστάσεις του οποίου εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί δασολόγοι.

Πρέπει να ξέρετε
Πύλη: Ο δρόμος από τα Τρίκαλα για την Ελάτη περνά υποχρεωτικά από την ημιορεινή κωμόπολη Πύλη, που έχει πάρει το όνομά της από τη φυσική θέση της, καθώς αποτελούσε πάντα μια «πύλη» προς τα βουνά της Πίνδου. Ενα παλιό πέτρινο μονότοξο γεφύρι που χτίστηκε το 1514 από τον μητροπολίτη Λάρισας Βησσαρίωνα οριοθετεί την έναρξη της ανάβασης. Αξιος αναφοράς είναι ο ιστορικός ναός της Πόρτα Παναγιάς που βρίσκεται στην ομώνυμη συνοικία της Πύλης.
Περτουλιώτικα Λιβάδια
Δεν θα χρειαστεί να διανύσετε από την Ελάτη περισσότερα από 12 χιλιόμετρα ως τα Περτουλιώτικα Λιβάδια όπου βρίσκεται ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο. Ενα τμήμα της περιοχής είναι ειδικά διαμορφωμένο και ενδείκνυται για ευχάριστη πεζοπορία, ιππασία, περιπάτους και ποδηλασία καθώς το επίπεδο του εδάφους βοηθά ιδιαίτερα. Από εδώ το Περτούλι απέχει μόλις 6 χλμ.

Top διαδρομή
Περτούλι - Αχελώος: Ακολουθώντας τον καλό ασφάλτινο δρόμο που κατηφορίζει με πολλές στροφές από το Περτούλι για την κοίτη του Αχελώου, λίγο έξω από το Νεραϊδοχώρι, θα δείτε την πέτρινη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Κτίσμα του 1793, αποτελούσε το κρησφύγετο των ανταρτών στην Κατοχή, ενώ επί Τουρκοκρατίας στον κούφιο τρούλο της λειτουργούσε «κρυφό σχολειό». Συνεχίζοντας για Αχελώο θα περάσετε από τα χωριά Πύρρα, Δέση και Αγιος Νικόλαος. Στην Πύρρα αξίζει να επισκεφτείτε το μικρό αλλά ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο, ενώ στη Δέση θα δείτε εξαιρετικές αγιογραφίες στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Η συνάντηση με τον Ασπροπόταμο -έτσι λένε οι ντόπιοι τον Αχελώο- γίνεται στην τοποθεσία Αλεξίου όπου θα διασταυρωθείτε με δύο γέφυρες. Από εδώ μπορείτε να συνεχίσετε είτε προς Μεσοχώρα (χωματόδρομος) είτε προς Γαρδίκι, Αγία Παρασκευή και τα άλλα χωριά του Αχελώου (άσφαλτος).

Εναλλακτικά σπορ
Αν αγαπάτε την ιππασία ή έστω θέλετε να έχετε μια πρώτη επαφή με αυτό το υπέροχο άθλημα, δεν υπάρχει πιο κατάλληλος τόπος από τα Περτουλιώτικα Λιβάδια. Επίσης, από τις δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή θα έχετε τη δυνατότητα να νοικιάσετε ειδικά τετρακίνητα οχήματα (ATV), ποδήλατα βουνού και τον χειμώνα snowmobile.


Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο www.viewsofgreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου