Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΔΡΑΧΜΗ: Πόσο θα υποτιμηθεί η δραχμή, εάν καταρρεύσει η Ευρωζώνη

Πόσο θα υποτιμηθεί η δραχμή, εάν καταρρεύσει η Ευρωζώνη

Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να προβληματίζει τις αγορές, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν πριν από τη σύνοδο κορυφής, αφού αν οι Ευρωπαίοι δεν καταλήξουν σε συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα για τη στήριξη των «προβληματικών» σήμερα κρατών της Ευρωζώνης, οι πιθανότητες διάλυσης της νομισματικής ένωσης θα αυξηθούν κατακόρυφα......

Τι θα συμβεί, όμως, στην περίπτωση που επαληθευτεί το χειρότερο σενάριο; Πόσο θα υποτιμηθούν τα νέα, εθνικά νομίσματα και, συγκεκριμένα, η δραχμή;
Σε πρόσφατη έκθεσή τους, οι αναλυτές του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Nomura επισημαίνουν ότι, εάν καταρρεύσει η Ευρωζώνη, η «νέα» δραχμή μπορεί να υποτιμηθεί έως και 60% σε ορίζοντα 5ετίας.
Το ίδιο εκτιμούν ότι θα συμβεί και στα υπόλοιπα περιφερειακά κράτη της Ευρωζώνης (Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία), καθώς και στο Βέλγιο, αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό, ενώ εκτιμάται ότι το νέο μάρκο θα βγει τελικά κερδισμένο από μια τέτοια εξέλιξη.
Πόσο θα υποτιμηθεί η δραχμή, εάν καταρρεύσει η Ευρωζώνη
Συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός οίκος υπολογίζει πως με δεδομένη τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, σε συνδυασμό με το πληθωριστικό σοκ που θα προκύψει ύστερα από μια ενδεχόμενη διάλυση του ευρώ, το νέο ελληνικό εθνικό νόμισμα θα πρέπει να υποτιμηθεί κατά 57,6%, σε ορίζοντα πενταετίας, και να διαμορφωθεί στα 0,57 δολάρια.
Υπενθυμίζεται πως και η Deutsche Bank, αν και εκτιμά πως η Ελλάδα δεν θα εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη, συγκαταλέγει το ενδεχόμενο αυτό σ' έναν από τους σημαντικούς κινδύνους για το 2012.
Από την πλευρά της, η ING εκτιμά πως η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο θα υποχωρούσε στο 1 προς 1 στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ σε σημείωμα προς τους πελάτες της ανέφερε ότι μια πλήρης διάσπαση της ένωσης θα έβλαπτε την παραγωγή της Ευρωζώνης περισσότερο από την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.
Ιδιαίτερα ευάλωτες θα είναι οι γειτονικές χώρες, καθώς και η Βρετανία και οι οικονομίες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Οι ΗΠΑ θα υποστούν τουλάχιστον μια ήπια ύφεση το 2012, λόγω ενός συνδυασμού χαμηλότερης παγκόσμιας ανάπτυξης και ισχυρής ανατίμησης του δολαρίου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της ING για τις χρηματοοικονομικές αγορές, Mark Cliffe, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα μπορούσε να διαμορφωθεί κάτω του χαμηλού του 2001, στα 0,85 δολάρια, ενώ είναι πιθανή η υποτίμηση και των νέων ευρωπαϊκών νομισμάτων έναντι του νέου γερμανικού μάρκου.
Κατά τον ίδιο, τα νομίσματα της Αυστρίας, της Φινλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας θα έχαναν μόλις το 7,5% της αξίας τους, ενώ το γαλλικό και το βελγικό φράγκο θα έχαναν 15%. Η ιρλανδική λίρα και η ιταλική λιρέτα θα διαπραγματεύονταν 25% χαμηλότερα έναντι του γερμανικού μάρκου. Το πορτογαλικό εσκούδο και η ισπανική πεσέτα θα υποτιμώνταν κατά 50% και η ελληνική δραχμή κατά 80%!
Schroders: Εκτός ευρώ αλλά όχι άμεσα
Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το ευρώ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, αλλά είναι πιθανότερο να το πράξει σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εκτιμά ο επενδυτικός οίκος Schroders, που διαχειρίζεται περί τα 286 δισ. δολάρια.
Ο οίκος, που έχει μειώσει την έκθεσή του σε μετοχές, ενώ έχει αυξήσει τις θέσεις του σε χρυσό και μετρητά, προβαίνει σε ασκήσεις επί χάρτου για το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης, αποτυπώνοντας την ανησυχία τους για το εύρος της ύφεσης στην αναπτυγμένη Δύση και για το ενδεχόμενο αποτυχίας των Ευρωπαίων να απαντήσουν αποτελεσματικά στην κρίση χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου