Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Συνεχίζει να... χτυπάει κόκκινο η ρύπανση στη Θεσσαλονίκη


Συνεχίζει να... χτυπάει κόκκινο η ρύπανση στη Θεσσαλονίκη

Ξεπερνούν τα όρια λήψης μέτρων οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων
Αποπνικτική η εικόνα της Θεσσαλονίκης εδώ και λίγες μέρες


Άπνοια, ανομβρία και ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν δημιουργήσει ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Εδώ και μέρες, την πόλη έχει... κυριεύσει ένα «νέφος» επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων. Αιτία,....
σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, είναι ένα φαινόμενο, γνωστό ως «θερμοκρασιακή αναστροφή». Με άλλα λόγια, εξαιτίας της άπνοιας, αλλά και των εκπομπών ρύπων από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, ορισμένες εποχές του έτους, το κέντρο της πόλης αλλά και τα προάστια όπως το Πανόραμα και η Καλαμαριά, μετατρέπονται σε «θαλάμους αερίων».

«Ο Νοέμβριος είναι μήνας με υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων,
όπως επίσης η περίοδος των Χριστουγέννων, κατά τις Αλκυονίδες ημέρες και το καλοκαίρι, όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας», λέει ο κ. Ζέρβας.

Ήδη από εχθές ο πληθυσμός έχει ενημερωθεί ώστε οι ευπαθείς ομάδες να μην κυκλοφορούν άσκοπα στους δρόμος ενώ έγιναν συστάσεις για τον περιορισμό των μετακινήσεων με ΙΧ. Επίσης, το βράδυ της Τρίτης και σήμερα τα ξημερώματα, πλύθηκαν οι δρόμοι της πόλης, όπου, όπως υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος, «κάθονται» τα αιωρούμενα σωματίδια.

Αν η άπνοια και τα υψηλά επίπεδα των ρύπων συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες τότε οι αρχές είναι υποχρεωμένες να λάβουν δραστικά μέτρα. «Η νομοθεσία προβλέπει κλείσιμο όλων των σχολείων καθώς και των τμημάτων του Πανεπιστημίου, απαγόρευση της διέλευσης φορτηγών και εφαρμογή δακτυλίου», επισημαίνει ο κ. Ζέρβας. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος, σήμερα Τετάρτη, οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων, είναι περίπου ίδιες με τις χθεσινές. Κατά μέσο όρο, τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπερνούν 20% με 30% το όριο λήψης μέτρων.

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις καταγράφονται στους σταθμούς των οδών Λαγκαδά και Εγνατίας. Μάλιστα, χθες Τρίτη, η μέγιστη ωριαία τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων στην Εγνατία (σταθμός Δημαρχείου) έφτασε τα 220 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα ((μg/m3) και η μέση ημερήσια τα 170 μg/m3. Το μέσο ημερήσιο όριο επιφυλακής είναι τα 90 μg/m3 και επιβολής εκτάκτων μέτρων τα 110 μg/m3.

Τα αιωρούμενα σωματίδια θεωρούνται από τους πιο επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία ρύπους καθώς συσσωρεύουν, μεταξύ άλλων, μεγάλο αριθμό τοξικών και καρκινογόνων οργανικών και ανόργανων ουσιών. Λόγω του μικρού τους μεγέθους διεισδύουν βαθιά στο αναπνευστικό και πλήττουν τον ανθρώπινο οργανισμό -ενοχοποιούνται για την εμφάνιση σοβαρών παθήσεων του αναπνευστικού, για καρδιαγγειακά προβλήματα και άλλες ασθένειες, στο γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένους και παιδιά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου