Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: Αντιδράσεις για το χωροταξικό σχέδιο

«Οσοι θέλουν να κάνουν επενδύσεις και να αναπτύξουν τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα». Με τη φράση του αυτή χθες ο κ. Αριστείδης Μπελλές, επικεφαλής της Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειες προειδοποίησε εμμέσως την κυβέρνηση με αποεπένδυση των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου από τον ελλαδικό χώρο και επενδύσεις στις ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Τουρκία και η Ισπανία, εάν δεν τροποποιηθεί η πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση για το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις .......
ιχθυοκαλλιέργειες.
Σύμφωνα με τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) που πραγματοποίησαν χθες ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους, το ειδικό χωροταξικό σχέδιο είναι πέρα για πέρα αντιαναπτυξιακό, καθώς περίπου το 90% των σημερινών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας εντάσσονται σε περιοχές όπου δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση νέων μονάδων και δεν προβλέπεται να παραχωρηθεί ούτε ένα στρέμμα παραπάνω για την ανάπτυξη του κλάδου. «Μας θέλει αυτή η χώρα ή πρέπει να κοιτάξουμε ακόμη περισσότερο προς τα έξω;» ρώτησε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΘ και επικεφαλής της εταιρείας Σελόντα κ. Ι. Στεφανής.
Επιπλέον, με δεδομένο ότι οι μονάδες που ήδη υπάρχουν πρέπει, βάσει του χωροταξικού, να οργανωθούν στις λεγόμενες ΠΟΑΥ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών), διαδικασία για την οποία θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρία χρόνια, θα παρεμποδισθεί, σύμφωνα με το ΣΕΘ, στο διάστημα αυτό η ανάπτυξη του κλάδου. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι τοπικές κοινωνίες στην πλειονότητα των περιπτώσεων βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τις επιχειρήσεις και ότι οι αντιδράσεις περιορίζονται σε κάποιους γραφικούς, όπως χαρακτηριστικά είπε. Το ειδικό χωροταξικό έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στα δύο «στρατόπεδα»: οι μεν εταιρείες το θεωρούν κατώτερο των προσδοκιών τους και αντιαναπτυξιακό, οι μεν περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικοί φορείς και τοπικές αυτοδιοικήσεις το θεωρούν ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου