Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Η ταινία της εβδομάδας - Ο «Πολίτης Κέιν» του μπέιζμπολ με τον Μπράντ Πιτ...



 Οι ταινίες της εβδομάδας - Ο «Πολίτης Κέιν» του μπέιζμπολ

Ξεχωρίζει το «Moneyball» με τον εξαιρετικό Μπραντ Πιτ σε ρόλο μάνατζερ ομάδας μπέιζμπολ



Μπορεί να δείχνει ότι είναι μια ταινία για το μπέιζμπολ, όμως το «Moneyball» (ΗΠΑ, 2011) του Μπένετ Μίλερ πολύ πιο φιλόδοξο και εν τέλει πολύ πιο ενδιαφέρον απ' ό,τι θα ήταν αν περιοριζόταν στο ίδιο το άθλημα: είναι μια ταινία για έναν σύγχρονο πρωτοπόρο του μπέιζμπολ, μια ταινία με φόντο περισσότερο το παρασκήνιο του αθλητισμού και λιγότερο το ίδιο το άθλημα.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: * 5: εξαιρετική, 4: πολύ καλή, 3: καλή, 2: ενδιαφέρουσα, 1: μέτρια, 0: απαράδεκτη, _: χωρίς άποψη.....Δείτε το video με αποσπάσματα της ταινίας....


Ο άνθρωπος αυτός λέγεται Μπίλι Μπιν που στο «Moneyball» φέρει τη μορφή του Μπραντ Πιτ στην (με διαφορά) καλύτερη και πιο cool ερμηνεία της καριέρας του, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τον οδηγήσει στα Οσκαρ. Μάνατζερ της ομάδας μπέιζμπολ Oakland Athletics, ο Μπιν, στις αρχές του 2000, εποχή δύσκολη για την ομάδα εξαιτίας των περικοπών στον προϋπολογισμό της, ρισκάρισε με την εφαρμογή ενός συστήματος που ανέτρεπε παντελώς τα ως τότε δεδομένα.

Με δεξί του χέρι έναν υπέρβαρο νεαρό οικονομολόγο ο οποίος δεν είχε παίξει ποτέ στη ζωή του μπέιζμπολ (έξοχη επιλογή ο Τζόνα Χιλ), ο Μπιν (πρώην παίκτης του μπέιζμπολ ο ίδιος - αλλά μέτριος), πόνταρε στη δύναμη των στατιστικών αδιαφορώντας για τα μεγάλα ονόματα και τις ντίβες των μεταγραφών. Στόχος του ήταν η σύνθεση μιας ομάδας αποτελούμενης από παίκτες όχι και τόσο διάσημους ή προς τη δύση της καριέρας τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να φέρουν αποτελέσματα και μάλιστα μέσα στους οικονομικούς περιορισμούς της διεύθυνσης.

Μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο κινείται ολόκληρη η ταινία. Χωρίς να περιέχει πολλές σκηνές αθλήματος και με σχεδόν νοκυμαντερίστικο ύφος τρυπώνει μέσα στις συνεδριάσεις όπου κλείνονται οι συμφωνίες, ή στις σκοτεινές αίθουσες με τις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών που λένε στον Μπιν και στον βοηθό του τι ομάδα μπορούν να κτίσουν αν κοιτάξουν προσεκτικά τις στατιστικές.

Οι πράξεις του Μπιν που βρίσκουν τους πάντες αντίθετους - ανάμεσά τους και τον προπονητή της ομάδας (Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν) - δείχνουν τις πραγματικές διαθέσεις της ταινίας. Το «Moneyball» είναι η ιστορία ενός γνήσιου οραματιστή, ενός επαναστάτη που στοχεύει πολύ ψηλά, ενός μικρού «Πολίτη Κέιν» του αθλητισμού, τα σχέδια του οποίου δεν βρίσκονται εγκλωβισμένα στα στεγανά της κατάκτησης ενός πρωταθλήματος αλλά στην αναδιάρθρωση ενός ολόκληρου συστήματος. Γι' αυτό και όταν τον ακούμε να ψιθυρίζει «θέλω να αλλάξω το παιχνίδι» τον πιστεύουμε απολύτως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου