Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Διατροφικές "βόμβες" στη φτηνή αγορά της Βουλγαρίας

 
Η οικονομική κρίση που τα τελευταία χρόνια στέλνει όλο και περισσότερους κατοίκους της ακριτικής Θράκης στις φτηνές αγορές της Βουλγαρίας κρύβει πολλούς κινδύνους ακόμη και για την υγεία των καταναλωτών......

 Έλληνες που αναζητούν χαμηλές τιμές ακόμη και στα είδη διατροφής «μεταναστεύουν» σε εβδομαδιαία βάση προς τις γειτονικές πόλεις της Βουλγαρίας, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με βραδυφλεγείς διατροφικές βόμβες και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου «η Βουλγαρία έχει σοβαρό πρόβλημα με ασθένεια που λέγεται «τριχινιάση» στο χοιρινό της, και αυτό πρέπει ο κόσμος να το γνωρίζει όταν αποφασίζει να κάνει αγορές. Αυτή τη στιγμή έλεγχος δεν υπάρχει, και οι καταναλωτές, για ατομική χρήση, πολλές φορές επιλέγουν να αγοράζουν το κρέας τους από τη γειτονική μας χώρα.

Κανονικά, με βάση την κοινοτική νομοθεσία απαγορεύεται να έρθει χοιρινό κρέας από τη Βουλγαρία, αλλά μπορεί να υπάρξει αγορά για προσωπική χρήση, κάτι το οποίο δεν ελέγχεται. Η απαγόρευση εισαγωγής για εμπορικούς λόγους, έχει γίνει εξ' αιτίας της «πανώλης των χοίρων» που μεταδίδεται γρήγορα, και γι' αυτό δεν επιτρέπεται εδώ και δέκα χρόνια περίπου».

Τα συμπτώματα της τριχινίασης είναι υψηλός πυρετός, πρήξιμο, στο πρόσωπο και κύρια στα μάτια, κοκκινίλα, φωτοφοβία και δυνατοί μυϊκοί πόνοι. Πιο εύκολα προσβάλλονται από τριχινίαση τα μικρά παιδιά.

 Προκαλείται η αρρώστια αυτή από το νωπό κρέας ή το όχι καλά ψημένο που μπορεί να έχει μέσα του τριχίνες, καθώς επίσης κι από την επαφή με κατοικίδια ζώα που τρώνε ωμά κρέατα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου