Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΤΡΟΪΚΑ: Στο μικροσκόπιο της τρόικας ξανά οι ελληνικές τράπεζες





Στις τράπεζες θα ρίξει το ενδιαφέρον της κατά το αμέσως προσεχές διάστημα το κλιμάκιο της τρόικας, στελέχη του οποίου βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.

Μάλιστα, από Δευτέρα, που έρχονται και οι επικεφαλής της, οι έλεγχοι θα γίνουν ενδελεχέστεροι, προκειμένου να μετρηθούν με τον πιο προσεγμένο τρόπο οι..... επιπτώσεις της εφαρμογής του PSI στις κεφαλαιοποιήσεις τους.

Κοινή είναι η αίσθηση στους κόλπους της τρόικας ότι υπό κανονικές συνθήκες, οι «ενέσεις» κεφαλαίων που θα πρέπει να γίνουν στη συντριπτική πλειοψηφία των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, θα είναι μεγάλες. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: από πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά;

Σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δείχνει να είναι μονόδρομος. Όμως, οι διοικήσεις των τραπεζών κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αποφύγουν αυτό το πικρό ποτήρι. Για τον απλό λόγο ότι θα σημάνει την κρατικοποίηση τους.

Οι έως τώρα προσπάθειες για να μεταπεισθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και να δεχθεί ως εγγύηση για τα κεφάλαια αυτά προνομιούχες, αντί κοινών μετοχών, δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Κατά συνέπεια, η κρατικοποίηση τους δύσκολα θα αποφευχθεί. Ωστόσο, η τρόικα δεν θα περιορισθεί στο να ελέγξει μόνο τις επιπτώσεις του «κουρέματος», αλλά θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι και την κατάσταση των χαρτοφυλακίων, με βάση τα πρώτα συμπεράσματα των ελέγχων της αμερικανικής ελεγκτικής εταιρίας Black Rock, η οποία τελειώνει οσονούπω το έργο της.

Και αυτά τα ευρήματα αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Η τελική έκθεση της BlackRock αναμένεται να επιδοθεί στον εντολέα, δηλαδή, στην Τράπεζα της Ελλάδας έως τα μέσα του τρέχοντος μηνός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου