Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΤΡΟΪΚΑ: Απολύσεις - εξπρές και νέα συμπίεση μισθών στην ατζέντα της τρόικας

Απολύσεις - εξπρές και νέα συμπίεση μισθών στην ατζέντα της τρόικαςΣε εξέλιξη βρίσκεται ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται τα πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2013-2014 που υπολογίζονται περί τα 7 δισ. ευρώ και αναμένεται να είναι επικεντρωμένα στην περιστολή των δαπανών. Την ίδια στιγμή πληροφορίες θέλουν στελέχη των πιστωτών να δηλώνουν άγνοια ως προς το αίτημα κατάργησης δώρων και επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα, θέμα πάντως το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην συνάντηση της Τετάρτης με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη....

Στις 11 το πρωί οι επικεφαλής της τρόικας είχαν την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος παραχωρεί στις 4.00 συνέντευξη Τύπου.
Βασικό ζητούμενο των διαπραγματεύσεων είναι να καταρτιστεί η νέα δανειακή σύμβαση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με 130 δισ. ευρώ, αλλά και το μνημόνιο που θα τη συνοδεύει.
Στην ατζέντα θα βρεθούν οι παρεμβάσεις για την περιστολή των δαπανών το 2013 και το 2014, όπως αυτές αποτυπώνονται στην 5η αξιολόγηση της τρόικας και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη στις 31 Οκτωβρίου και δόθηκε το Σάββατο στη δημοσιότητα.
Επανεξέταση δημοσίων δαπανών
Στα κείμενα τα οποία ανακοίνωσε η Κομισιόν γίνεται αναφορά σε επανεξέταση των προγραμμάτων δημόσιων δαπανών.
Οπως σημειώνεται, στο επίκεντρο των περικοπών θα βρεθούν συντάξεις και κοινωνικές μεταβιβάσεις, αμυντικές δαπάνες, ειδικά μισθολόγια (δικαστικών, ενστόλων κ.λπ.), η αναδιάρθρωση κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ο περαιτέρω εξορθολογισμός φαρμακευτικών δαπανών - λειτουργικών δαπανών νοσοκομείων, και το ψαλίδισμα σε προνοιακά επιδόματα.
Επιπλέον, ύστερα από το φιάσκο της εφεδρείας, πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους της τρόικας να κομίζουν προς την ελληνική κυβέρνηση την απαίτηση για απόλυση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Κρίσιμο ραντεβού για 13ο – 14ο μισθό
Διαρροές στελεχών της τρόικας που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, επιχειρούν να διαψεύσουν ότι υπάρχει ζήτημα 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο η κρίσιμη για το συγκεκριμένο θέμα συνάντηση θα είναι αυτή της Τετάρτης μεταξύ τρόικας και υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη.
Το υπουργείο Εργασίας είναι αντίθετο στο ενδεχόμενο κατάργησης των δώρων και του επιδόματος αδείας, καθώς αυτό, όπως σημειώνεται, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, την οικονομία γενικότερα, και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου