Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Ποιος είναι ο βασικός σκοπός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας...


Ο βασικός σκοπός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι να «διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών» στην Ευρωζώνη – με άλλα λόγια, να διατηρεί υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Ο στόχος αυτός ορίζεται στο Άρθρο 105 της Συνθήκης για την ΕΚ. Η ΕΚΤ έχει μεταφράσει την εντολή αυτή σε έναν συγκεκριμένο στόχο – να διατηρεί τον πληθωρισμό κάτω από, αλλά κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα.
Η σταθερότητα των τιμών έχει σημασία διότι δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την οικονομική ανάπτυξη και.....
την απασχόληση. Η Συνθήκη απαιτεί επίσης από την ΕΚΤ να λειτουργεί υποστηρικτικά προς αυτούς τους ευρύτερους σκοπούς – αλλά ποτέ εις βάρος της σταθερότητας των τιμών, που παραμένει ο κυρίαρχος στόχος της. Το επίπεδο του «κοντά σε, αλλά κάτω από» 2% ορίστηκε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι υπάρχει επαρκές περιθώριο προστασίας κατά του αποπληθωρισμού, διατηρώντας παράλληλα σε χαμηλά επίπεδα τον πληθωρισμό.
Η διατήρηση του πληθωρισμού υπό έλεγχο σημαίνει ότι οι καταναλωτές και οι παραγωγοί μπορούν να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις, διότι οι τιμές παραμένουν σχετικά προβλέψιμες και διαφανείς. Τους βοηθά να ξοδεύουν ή να επενδύουν τα χρήματά τους αποτελεσματικά. Σημαίνει επίσης ότι οι δανειστές δεν χρειάζεται να συνυπολογίζουν τον κίνδυνο πληθωρισμού στους όρους δανεισμού που προσφέρουν. Αυτό συμβάλλει στο να διατηρούνται χαμηλά τα επιτόκια, πράγμα που ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Τόσο ο πληθωρισμός όσο και ο αποπληθωρισμός τοποθετούν σε πλεονεκτική ή μειονεκτική θέση τους πολίτες αρκετά αυθαίρετα, ενώ διαστρεβλώνουν τη λήψη οικονομικών αποφάσεων. Οι σταθερές τιμές είναι πιο δίκαιες για όλους.
Η ΕΚΤ διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών καθορίζοντας τα επιτόκια και ελέγχοντας την προσφορά χρήματος στην οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου