Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Αυστρία - Ελβετία: Ταξίδι στην κορυφή της Ευρώπης

Ειδυλλιακό στιγμιότυπο στα πρώτα χιλιόμετρα του «Grossglockner High Alpine Road».  Δασωμένες βουνοπλαγιές, γυμνές ανεμοδαρμένες κορυφογραμμές, παγετώνες, τρομακτικά φαράγγια, γραφικά χωριά, δύσβατα περάσματα και αιώνια χιόνια. Ο μαγευτικός κόσμος των Aλπεων υπόσχεται ακριβοθώρητες εικόνες και ανεξίτηλες αναμνήσεις, γι' αυτό και εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται οδικώς την ορεινή καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου, καθιστώντας την έναν από τους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δεκάδες είναι οι οδικές διαδρομές που ξεδιπλώνονται πάνω στο τραχύ ανάγλυφο των Αλπεων και συνθέτουν τη συγκλονιστική εμπειρία ενός οδοιπορικού στην κορυφή της Ευρώπης.......

Ειδυλλιακό στιγμιότυπο στα πρώτα χιλιόμετρα του «Grossglockner High Alpine Road».
Από τις δημοφιλέστερες αλπικές διαδρομές, δύο είναι που ξεχωρίζουν και προσελκύουν την πλειονότητα των ταξιδιωτών: ο «Grossglockner High Alpine Road» στη Νότια Αυστρία και η διαδρομή στο πέρασμα Col du Grand St. Bernard, στα σύνορα Ιταλίας - Ελβετίας.
Η κωμόπολη Bruck (60 χλμ. νοτιοδυτικά του Salzburg) αποτελεί την άτυπη αφετηρία του «Grossglockner High Alpine Road», που αγγίζει σε μήκος τα 48 χλμ. Η αλπική διαδρομή στα νότια της Αυστρίας ήταν, από τη μεσαιωνική εποχή, ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς άξονες μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας. Αξιόπιστες ιστορικές μαρτυρίες και αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν, ωστόσο, ότι οι ντόπιοι διέσχιζαν τις Αλπεις από το συγκεκριμένο πέρασμα πριν από 3.500 χρόνια.
O αλπικός δρόμος, στη μορφή που υπάρχει σήμερα, ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις 30 Αυγούστου 1930 και δόθηκε επίσημα στην κυκλοφορία στις 3 Αυγούστου 1935.
Εξαιτίας των μεγάλων υψομετρικών διαφορών που χαρακτηρίζουν τη διαδρομή σε διάφορα σημεία της (800 μ. - 2.500 μ.), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συναντήσετε διαφορετικές καιρικές συνθήκες κατά μήκος του «Gross?glockner High Alpine Road».
Εικόνα αλπικής ομορφιάς στη διαδρομή του «Gross?glockner High Alpine Road».
Εικόνα αλπικής ομορφιάς στη διαδρομή του «Gross?glockner High Alpine Road».
Ο Δρόμος των παγετώνων
Νότια της κωμόπολης Bruck, ο «Grossglockner High Alpine Road» ξεκινά τη φιδωτή πορεία του πάνω στις δασωμένες βουνοπλαγιές της περιοχής. Επειτα από 21 χλμ. ανηφορικής διαδρομής φτάνετε στα 2.428 μ., στο σημείο όπου βρίσκεται το φημισμένο εστιατόριο «Franz Rehl Haus».
Το πανόραμα από το μπαλκόνι του εστιατορίου είναι αποκαλυπτικό και προσφέρεται για πολλά φωτογραφικά κλικ. Αν είστε οπαδοί της πεζοπορίας θυμηθείτε ότι από τις εγκαταστάσεις του εστιατορίου ένα μονοπάτι μήκους 2 χλμ. καταλήγει στην κοντινή κορυφή Edelweis, στα 2.577 μ.
Θαυμάζοντας τη φιδωτή διαδρομή του «Grossglockner High Alpine Road», καθ’ οδόν για τον παγετώνα Pasterze.
Θαυμάζοντας τη φιδωτή διαδρομή του «Grossglockner High Alpine Road», καθ’ οδόν για τον παγετώνα Pasterze.
Αμέσως μετά το εστιατόριο, ο «Grossglockner High Alpine Road» αγγίζει το ψηλότερο σημείο της διαδρομής (2.503 μ.), στη θέση Hochtor (Υψηλή Πύλη).
Το σκηνικό της φύσης χαρακτηρίζεται εδώ από ένα αλπικό τοπίο χαμηλής βλάστησης -τα πυκνά ελατοδάση των προηγούμενων χιλιομέτρων αποτελούν πλέον παρελθόν.
Μετά τις αναμνηστικές φωτογραφίες στο ψηλότερο σημείο του «Grossglockner High Alpine Road» συνεχίστε την πορεία σας μέχρι την κοντινή τοποθεσία Guttal (2.450 μ.), όπου ο δρόμος διακλαδώνεται: νότια κατευθύνεται προς τις πόλεις Heiligenblut και Lienz, ενώ δυτικά καταλήγει στον παγετώνα Pasterze, μέσω του στενού οδικού άξονα «Gletscherstrasse» («Δρόμος των Παγετώνων»).
Η μικρή κωμόπολη Bruck θεωρείται η αφετηρία του «Grossglockner High Alpine Road».
Η μικρή κωμόπολη Bruck θεωρείται η αφετηρία του «Grossglockner High Alpine Road».
Οδηγώντας πάνω στον «Gletscherstrasse», έπειτα από 9 χλμ. φτάνετε στην τοποθεσία «Kaiser Franz Josef Hohe» (2.362 μ.). Εδώ, στα «πόδια» του Grossglockner, του ψηλότερου βουνού της Αυστρίας (3.798 μ.), απλώνεται ο περίφημος παγετώνας Pasterze, ο μεγαλύτερος των Ανατολικών Αλπεων.
Στο ίδιο γεωγραφικό σημείο είχε φτάσει το 1856 και ο Αυστριακός αυτοκράτορας Franz Josef, για να θαυμάσει από κοντά το λευκό βασίλειο του Pasterze.
Στις σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις που υπάρχουν μπορείτε να πιείτε ένα ζεστό ρόφημα, να μάθετε τα πάντα για το φαινόμενο των παγετώνων, να γευματίσετε και να διανυκτερεύσετε.
Η κωμόπολη Orsieres παρεμβάλλεται στη διαδρομή από την πόλη Martigny προς το πέρασμα Col de Grand St. Bernard.
Η κωμόπολη Orsieres παρεμβάλλεται στη διαδρομή από την πόλη Martigny προς το πέρασμα Col de Grand St. Bernard.
Αυτό που δεν πρέπει όμως να παραλείψετε είναι ένας μικρός περίπατος πάνω στο παγωμένο κορμί του Pasterze, που φτάνει σε μήκος τα 7 χλμ.
Το πέρασμα Col du Grand St. Bernard
Το αλπικό πέρασμα Col du Grand St. Bernard, που ενώνει την Ιταλία με την Ελβετία, είναι από τις ομορφότερες ορεινές διαδρομές των Δυτικών Αλπεων. Χιλιάδες είναι οι δίτροχοι και τετράτροχοι ταξιδιώτες, οι οποίοι μέσα στο περιορισμένο χρονικό διάστημα του καλοκαιριού (το πέρασμα ανοίγει συνήθως στις αρχές Μαΐου και κλείνει στα μέσα Οκτωβρίου) επιχειρούν την ανάβαση στο ψηλότερο σημείο του περάσματος (2.469 μ.), προκειμένου να βιώσουν το ορεινό μεγαλείο της αλπικής φύσης.
Ενας «πίνακας ζωγραφικής» στη διαδρομή προς το πέρασμα Col de Grand St. Bernard.
Ενας «πίνακας ζωγραφικής» στη διαδρομή προς το πέρασμα Col de Grand St. Bernard.
Η πόλη Aosta, 82 χλμ. βόρεια του Torino, θεωρείται η αφετηρία για την ανάβασή σας στις αλπικές κορυφές των ιταλοελβετικών συνόρων. Ο οδικός άξονας E 27 (SS 27), έπειτα από 31 χλμ. ανηφορικής πορείας, φτάνει στο πέρασμα Col du Petit St. Bernard, ενώ μια απόλυτα κατηφορική διαδρομή 45 χλμ. οδηγεί κατόπιν στην ελβετική πόλη Martigny.
Καθώς η Aosta και η ομώνυμη κοιλάδα χάνονται σταδιακά από τους καθρέπτες του οχήματός σας, ο κεντρικός οδικός άξονας με τις καλοσχεδιασμένες στροφές αρχίζει να ανηφορίζει με γοργούς ρυθμούς.
Το ξενοδοχείο «Hotel Albergo - Ιtalia» βρίσκεται δίπλα στις όχθες της αλπικής λίμνης από το 1936.
Το ξενοδοχείο «Hotel Albergo - Ιtalia» βρίσκεται δίπλα στις όχθες της αλπικής λίμνης από το 1936.

Γραφικές κωμοπόλεις και μικρά χωριά απόλυτα εναρμονισμένα με το τοπικό οικοσύστημα παρεμβάλλονται καθ' οδόν (Gignod, Echevennoz, Saint Oyen) και το εκπληκτικό αλπικό τοπίο -με πρωταγωνιστές τα γιγάντια όρη Mont Blanc και Fallere- κυριολεκτικά θα σας καθηλώσει.
Μόλις προσπεράσετε το χωριό Saint Oyen συναντάτε μια διακλάδωση. Στο σημείο αυτό δώστε ιδιαίτερη προσοχή, αφού η αριστερή αρτηρία οδηγεί στην Ελβετία μέσω του τούνελ «Tunnel du Grand Saint Bernard».
Η κωμόπολη Echevennoz βρίσκεται πάνω στη διαδρομή του οδικού άξονα E 27 (SS 27).
Η κωμόπολη Echevennoz βρίσκεται πάνω στη διαδρομή του οδικού άξονα E 27 (SS 27).
Αγνοήστε την ευκολία του τούνελ (μήκους 5,8 χλμ.), το οποίο διασχίζει τα βουνά κάτω από το πέρασμα Col du Grand St. Bernard, και συνεχίστε δεξιά την ανάβασή σας προς την κορυφή του περάσματος.
Αγγίζοντας την κορυφή των 2.469 μ.
Το πέρασμα Col du Grand St. Bernard ανέκαθεν είχε μεγάλη στρατηγική αξία. Το δύσβατο αλπικό πέρασμα είχε διασχίσει το 57 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας με τις λεγεώνες του, εγχείρημα που τόλμησε επιτυχώς και ο Μέγας Ναπολέων το 1800. Οσο πλησιάζετε προς την κορυφή του περάσματος ο δρόμος μεταμορφώνεται σε μια παιχνιδιάρικη, αλλά συνάμα κουραστική «κορδέλα».
Το άγαλμα του Αγίου Βερνάρδου δεσπόζει στον χώρο της κορυφής του Col de Grand St. Bernard.
Το άγαλμα του Αγίου Βερνάρδου δεσπόζει στον χώρο της κορυφής του Col de Grand St. Bernard.
Η μία φουρκέτα διαδέχεται την άλλη και η πανοραμική θέα προς τις γύρω κορυφογραμμές γίνεται όλο και πιο θεαματική. Ταυτόχρονα, η μεταμόρφωση της τοπικής φύσης είναι άμεση και εκπληκτική - ο πυκνός δασικός μανδύας των προηγούμενων χιλιομέτρων παραχωρεί τη θέση του σ' ένα αλπικό τοπίο χαμηλής βλάστησης.
Φτάνοντας στην κορυφή των 2.469 μ. θα βρεθείτε μπροστά σε μια ειδυλλιακή αλπική λίμνη, που συνιστά έναν υπέροχο πίνακα ζωγραφικής.
Αυστρία - Ελβετία: Ταξίδι στην κορυφή της Ευρώπης
Στον χώρο του περάσματος σάς περιμένουν μερικά υπαίθρια μαγαζάκια με σουβενίρ, το άγαλμα του Αγίου Βερνάρδου, το ξενοδοχείο-ρεστοράν «Hotel Albergo - Italia» (από την ιταλική πλευρά), οι παροπλισμένες συνοριακές εγκαταστάσεις και το πανδοχείο «Hotel de l'Hospice» (από την ελβετική πλευρά), μαζί με την ιστορική Μονή του Αγίου Βερνάρδου, την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε.
H Μονή ιδρύθηκε το 1123 από τον μοναχό Bernhard von Menthon, με σκοπό οι μοναχοί της -που ανήκουν στο τάγμα των Αυγουστίνων- να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε ταξιδιώτες ή ορειβάτες που παρασύρονταν από τις σφοδρές χιονοθύελλες.
Οι πρώτες στροφές του «Grossglockner High Alpine Road» έχουν ξεκινήσει και οι αγελάδες παρακολουθούν τους ταξιδιώτες που ανηφορίζουν.
Οι πρώτες στροφές του «Grossglockner High Alpine Road» έχουν ξεκινήσει και οι αγελάδες παρακολουθούν τους ταξιδιώτες που ανηφορίζουν.
Και πράγματι, μέσα στους επόμενους αιώνες οι μοναχοί με τα περίφημα σκυλιά του Αγίου Βερνάρδου κατάφεραν να σώσουν εκατοντάδες ανθρώπους.
Οι «Υιοί του Αγίου Βερνάρδου» εξακολουθούν και σήμερα να διαμένουν στο μοναστήρι-πανδοχείο, να εκτρέφουν σκυλιά και να προσφέρουν κατάλυμα στους ταξιδιώτες που το επιθυμούν. Η κατάβαση από το Col de Grand St. Bernard έως την κωμόπολη Orsieres είναι εντυπωσιακή - η ομορφιά της φύσης μεταφράζεται εδώ μ' ένα άγριο, βραχώδες τοπίο αλπικής ζώνης.
  Στάση λίγο πριν από τον παγετώνα Pasterze.


Στάση λίγο πριν από τον παγετώνα Pasterze.
Η υπόλοιπη κατηφορική διαδρομή, από την κωμόπολη Orsieres έως την πόλη Martigny, είναι απλώς ενδιαφέρουσα.
Ο ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ
Ο Barry, ένας σκύλος Αγίου Βερνάρδου, έχει μείνει στην Ιστορία ως ο πιο διάσημος σκύλος-διασώστης στην Ευρώπη. Στα 14 χρόνια της ζωής του (1800-1814) ο Barry έκανε περισσότερες από 100 αποστολές διάσωσης και έσωσε 40 ανθρώπους. Μεταξύ των διασωθέντων ήταν κι ένα μικρό παιδί που βρέθηκε μισοπαγωμένο και μεταφέρθηκε σε κοντινό καταφύγιο δεμένο στην πλάτη του Barry. Στο μνημείο του διάσημου σκύλου (Barry Monument), που έχει στηθεί στη γαλλική πόλη Asniere (κοντά στο Παρίσι), αναφέρεται ότι: «Εσωσε τη ζωή 40 ανθρώπων. Πέθανε στην προσπάθεια για τον 41ο».
Fast Info
Ο ΜΕΓΑΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΣΤΙΣ ΑΛΠΕΙΣ
Το 1800, ο Μέγας Ναπολέων μ' ένα στράτευμα 46.000 ανδρών κατάφερε να διασχίσει το πέρασμα Col du Grand St. Bernard και να επιτεθεί αιφνιδιαστικά στους Αυστριακούς, τους οποίους και νίκησε στην περίφημη μάχη του Μαρέγκο. Το τολμηρό εγχείρημα του Γάλλου ηγέτη απεικονίζεται σε πολλές παραστάσεις που υπάρχουν κατά μήκος της αλπικής διαδρομής, από την πλευρά της Ελβετίας.
ΧΡΗΣΙΜΑ
Χρήσιμες πληροφορίες για τον «Grossglockner High Alpine Road» (καιρικές συνθήκες, κατάσταση οδοστρώματος κ.λπ.) δίνονται από την: Grossglockner High Alpine Road PLC, Rainerstra?e 2, 5020 Salzburg, Austria (0043 662 873673, www.gross-glockner.at ).
ΔΙΟΔΙΑ & ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
Ο «Grossg?lockner High Alpine Road» ανοίγει συνήθως στις αρχές Μαΐου και κλείνει στα τέλη Οκτωβρίου. Μην ξεχνάτε ότι πληρώνετε διόδια: αυτοκίνητα 29€, μοτοσικλέτες 19€. Ωρες κυκλοφορίας: 1/5-15/6 από 06.00 έως 20.00, 16/6-15/9 από 05.00 έως 21.00, 16/9-31/10 από 06.00 έως 17.30. Τελευταία είσοδος: 45 λεπτά πριν από τη δύση του ηλίου.
ΔΙΑΜΟΝΗ
SALZBURG
Συνιστώνται τα ξενοδοχεία «Goldener Hirsch» (0043 662 80840, www.golden-erhirsch-salzburg.com) και «Arthotel Blaue Gans» (0043 662 842491, www.blauegans.at ).
GROSSGLOCKNER HIGH ALPINE ROAD
Στο σημείο του παγετώνα Pasterze υπάρχει το ξενοδοχείο «Grossglock-ner Kaiser Franz-Josef-Haus» (00430 4824 2513, www.grossglockner.co.at ), ενώ στην τοποθεσία Fusch/Franz Rehl υπάρχει το «Dr.-Franz-Rehrl Haus» (00430 6545 7420, www.grossglockner.at ).
ΑΟSTA
Προτείνονται τα: «Hotel Milleluci» (0039 0165 235278, www.hotelmilleluci.com ) και «Hotel Turin» (0039 0165 361377, www.hotelturin.it ).
COL DU GRAND ST. BERNARD
Αν διανυκτερεύσετε στην κορυφή του περάσματος Col du Grand St. Bernard έχετε δύο επιλογές: το πανδοχείο «Hotel de l'Hospice» (0041 277871153, www.hotelhospice.ch) και το ξενοδοχείο «Hotel Αlbergo - Ιtalia» (0039 0165 780908, www.gransanbernardo.it).
MARTIGNY
Επιλέξτε τα: «Hotel du Vieux-Stand» (0041 27 7221506, www.vieuxstand.ch ), «Mercure Hotel du Parc Martigny» (0041 27 7201313, www.mercure.com ) και «Hotel Forclaz Touring» (0041 27 7222701, www.hotelforclaz?touring.ch).
ΦΑΓΗΤΟ
SALZBURG
Στο Salzburg προτείνονται δύο εστιατόρια που έχουν βραβευτεί με αστέρι Michelin: το «Pfefferschiff Connoisseur Restaurant» και το «Gasthof Brandstatter».
GROSS?GLOCKNER HIGH ALPINE ROAD
Πάνω στη διαδρομή του αλπικού δρόμου μπορείτε να γευματίσετε στο εστιατόριο «Dr.-Franz-Rehrl Haus», όπως και στο «Restaurant Kaiser Franz-Josef-Haus», που βρίσκεται στον χώρο του παγετώνα Pasterze.
ΑΟSTA
Στην Aosta, για ιταλική κουζίνα, μπορείτε να επιλέξτε τα εστιατόρια «Osteria dell'Oca», «L'Uva e un Quarto Enoteca», «Il Vecchio Ristoro» και «Ristorante Bataclan».
MARTIGNY
Για να δειπνήσετε στη Martigny συνιστώνται τα εστιατόρια «Entre Terre et Mer», «Chick'n'?more», «Le lion d'or» και «Le Bistrot».
Κείμενο - Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου