Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΚΙΝΑ: Κοινωνική αναταραχή απειλεί την Κίνα, λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης


Ο «τσάρος» των κινεζικών Αρχών ασφαλείας προειδοποίησε τους επικεφαλής των επαρχιών της χώρας να βρίσκονται προετοιμασμένοι για τις «αρνητικές συνέπειες» της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας έτσι τις ανησυχίες του Πεκίνου για επικείμενη κοινωνική αναταραχή.
Τις τελευταίες εβδομάδες, απεργίες μεγάλης κλίμακας έχουν καταγραφεί σε πολλές περιοχές, με αφορμή τα χαμηλά ημερομίσθια και τις απολύσεις προσωπικού. Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Ζου Γιονγκάνγκ τόνισε ότι οι .....
Αρχές οφείλουν να βελτιώσουν τις μεθόδους «κοινωνικής διαχείρισης». Σε ομιλία του, που μεταδόθηκε από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα», ο κ. Ζου είπε: «Είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε ένα σύστημα κοινωνικής διαχείρισης, με κινεζικά χαρακτηριστικά, που θα ταιριάζει στη σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς μας».
Η κινεζική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης τη τάξης του 9,1% στο τρίτο τρίμηνο του 2011, από 9,5% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η βιομηχανία, τομέας κλειδί για την κινεζική εθνική οικονομία, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδά του των τελευταίων τριών ετών, εν μέρει εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης από Ευρώπη και ΗΠΑ. Αναλυτές προειδοποιούν ότι ο τεράστιος αριθμός εργαζόμενων στο βιομηχανικό τομέα, πολλοί από αυτούς εσωτερικοί μετανάστες, θα είναι τα πρώτα θύματα της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης. Την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 1.000 εργάτες βιομηχανίας της Σαγκάης κατέβηκαν σε απεργία δύο ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας συγκρούσθηκαν και με την αστυνομία, για να διαμαρτυρηθούν για την απόλυση συναδέλφων τους. Το Νοέμβριο, περισσότεροι από 7.000 εργάτες απήργησαν σε εργοστάσιο της επαρχίας Γκουαντόνγκ της Νότιας Κίνας, διαμαρτυρόμενοι για απολύσεις και μειώσεις μισθών.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από AFP





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου