Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Νέο σύστημα για αποσπάσεις, διορισμούς...

Νέο σύστημα για αποσπάσεις Σε δύο από τρία έτη μειώνεται ο χρόνος παραμονής δασκάλων και καθηγητών στον πρώτο τόπο διορισμού. Διπλασιάζονται οι μονάδες μετάθεσης για όσους παραμείνουν προαιρετικά τρίτο ή τέταρτο χρόνο

Βελτιώσεις στο σύστημα των αποσπάσεων και των διορισμών δασκάλων και καθηγητών και διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την ειδική αγωγή προανήγγειλε χθες η υπουργός Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, ενώ......
απέκλεισε την πιθανότητα να γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τις υπόλοιπες κατηγορίες εκπαιδευτικών.
Οσον αφορά τους διορισμούς, η υπουργός είπε ότι προωθείται σχετική ρύθμιση για τη μείωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής στον πρώτο τόπο διορισμού από τα 3 στα 2 έτη, όπως επανειλημμένα ζητούσαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Διευρύνονται επίσης τα κίνητρα για την προαιρετική παραμονή των εκπαιδευτικών για δύο επιπλέον έτη στις θέσεις τους, με τον διπλασιασμό του αριθμού των μονάδων μετάθεσης που εξασφαλίζει ο εκπαιδευτικός που παραμένει για τρίτο και τέταρτο χρόνο.
Στο πλαίσιο της παραπάνω ρύθμισης θα δοθεί και στους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν το σχολικό έτος 2010-'11 η δυνατότητα να υποβάλουν τώρα αίτηση μετάθεσης για το επόμενο σχολικό έτος (σ.σ.: θα εκδοθεί σχετική συμπληρωματική εγκύκλιος). Σχετικά με τις αποσπάσεις δήλωσε ότι θα καλέσει την ομάδα εργασίας να επανεξετάσει τυχόν αδικίες ως προς τη μοριοδότηση των επιμέρους κριτηρίων και όποιες δυσλειτουργίες του συστήματος διαπιστώθηκαν.
Για την εφεδρεία η κ. Διαμαντοπούλου επέμεινε ότι σε καμιά περίπτωση δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς, ενώ ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί κλάδος εκπαιδευτικών Πληροφορικής (ΠΕ19) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ότι έχει υπογράψει σχετική απόφαση.
Ρύθμιση
Η υπουργός προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για την αναβάθμιση του θεσμού των διδασκαλείων και ότι θα διαμορφωθούν από ΑΕΙ προγράμματα σπουδών που οποία θα έχουν διάρκεια φοίτησης: α) τρίμηνη, β) εξαμηνιαία και γ) ετήσια. Η φοίτηση σε όλες τις μορφές θα είναι υποχρεωτική. Για την παρακολούθηση των προγραμμάτων ετήσιας διάρκειας οι εκπαιδευτικοί θα επιλέγονται με εξετάσεις και θα τους χορηγείται εκπαιδευτική άδεια.
Για την παρακολούθηση των προγραμμάτων εξάμηνης και τρίμηνης φοίτησης οι εκπαιδευτικοί δεν φεύγουν από την τάξη και αξιοποιείται η μεθοδολογία εκπαίδευσης ενηλίκων, καθώς και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η επιτυχής φοίτηση θα παρέχει πιστοποίηση στον εκπαιδευτικό και θα μοριοδοτείται ανάλογα.
Οσον αφορά τα προβλήματα σίτισης κάποιων μαθητών, η υπουργός είπε πως είναι ένα δύσκολο και ευαίσθητο θέμα και ότι καταβάλλονται προσπάθειες και έχουν εξασφαλιστεί πόροι προκειμένου να στηριχτούν οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου