Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΗΠΑ: Κυρώσεις εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα την Πέμπτη (πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ώρα Ελλάδας) την υιοθέτηση σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ποινικοποιώντας την συνεργασία ξένων χρηματοοικονομικών θεσμών με την κεντρική τράπεζα του Ιράν, η οποία αποτελεί το βασικό κανάλι για την εισροή των εσόδων της ισλαμικής δημοκρατίας από το πετρέλαιο που πωλεί......

Η Γερουσία προέβη στην κίνηση αυτή αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα πως το να απειλούνται σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος να συμφωνήσουν να συνεργαστούν σε ενέργειες σε βάρος του Ιράν.

Στελέχη της κυβέρνησης είπαν ότι πράγματι εξετάζεται η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της κεντρικής τράπεζας του Ιράν αλλά με έναν λελογισμένο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη αναστάτωση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου ή να υπάρξει σύγκρουση με σύμμαχους χώρες.

Οι ΗΠΑ ήδη απαγορεύουν στις εγχώριες τράπεζες να συναλλάσσονται με την κεντρική τράπεζα του Ιράν, κάτι που σημαίνει ότι οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον θα έχουν στόχο να αποτραπούν οι συναλλαγές ξένων τραπεζών με αυτήν μέσω της απειλής του αποκλεισμού τους από το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η Γερουσία ενέκρινε με 100 ψήφους υπέρ τροπολογία του γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντες και του γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Μαρκ Κερκ η οποία επιτρέπει στον αμερικανό πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις σε ξένες τράπεζες που προβαίνουν σε "σημαντικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα του Ιράν".

Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοθέτημα για την άμυνα. Παρόμοιες διατάξεις έχουν εγκριθεί από μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες ότι με την μια ή την άλλη μορφή οι κυρώσεις θα φθάσουν υπό μορφή νομοσχεδίου στο γραφείο του Ομπάμα που θα κληθεί να τις εγκρίνει--ή να ασκήσει βέτο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου