Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Κόβονται οι επικουρικές - Μειώνονται οι εισφορές

Κόβονται οι επικουρικές - Μειώνονται οι εισφορές

Μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες του μη μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ζήτησε χθες από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη η τρόικα. Παράλληλα έδωσε το πράσινο φως για τις περικοπές σε επικουρικές και εφάπαξ που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2012. .....

Ο υπουργός Εργασίας θα προχωρήσει τον Μάρτιο του 2012 στην εφαρμογή κάρτας εργασίας με μείωση εισφορών έως και 10%, ενώ αν τα οικονομικά των ταμείων το επιτρέψουν θα εφαρμοστεί νέο πρόγραμμα μείωσης από την 1η Ιουλίου. Συγκεκριμένα η τρόικα ζητάει να μειωθούν οι εισφορές, η φορολογία, η γραφειοκρατία αλλά και να βρεθούν πόροι για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Όσον αφορά τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, όπως η μείωση των κατώτατων μισθών αλλά και η ύπαρξη ή ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι κάτι τέτοιο ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων που διαμορφώνουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, επισημαίνοντας ότι έως τώρα δεν έχουν τεθεί τέτοια ζητήματα από τους ίδιους. Ωστόσο τους διαβεβαίωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους σε διμερές επίπεδο, ενώ από τις αρχές του 2012 αυτό θα διευρυνθεί.

Όσον αφορά τυχόν ζητήματα σχετικά με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι αφορούν αμοιβές πάνω από τα όρια των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Σε αυτή την περίπτωση τίθεται σε εφαρμογή το άρθρο 37, το οποίο προβλέπει τη χρήση επιχειρησιακών συμβάσεων. Ακόμη οι εργοδότες μπορούν να κάνουν χρήση των ατομικών συμβάσεων εργασίας με μισθολογικές απολαβές όχι κατώτερες από αυτές της ΕΓΣΣΕ.

Στο χείλος του γκρεμού τα ταμεία – Δανεισμός ΟΑΕΕ

Περαιτέρω μείωση των δαπανών για το ασφαλιστικό σύστημα ζητά η τρόικα, τα οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους.

Από τον Ιανουάριο του 2011, το έλλειμμα στο ΙΚΑ έχει φτάσει στα 2,177 δισ. ευρώ. Στον ΟΓΑ, υπολογίζεται ότι το τελευταίο πεντάμηνο, η μείωση των εισροών από εισφορές είναι της τάξης του 87%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σε «ελεύθερη πτώση» είναι και οι εισπράξεις εισφορών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών με αποτέλεσμα η διοίκηση να οδηγείται σε νέο δανεισμό.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας προχώρησε στην αποδέσμευση κεφαλαίων, συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ για την χορήγηση δανείου στον ΟΑΕΕ από τον τομέα επικουρικής ασφάλισης πρατηριούχων υγρών καυσίμων και τον τομέα ασφάλισης ναυτικών και τουριστικών πρακτόρων.

Τα δάνεια χορηγούνται με απόφαση του ΔΣ για την κάλυψη υποχρεώσεων. Θα αποπληρωθούν εντόκως, με χρονική διάρκεια έως 29 Φεβρουαρίου 2012. Το επιτόκιο με το οποίο βαρύνονται τα δάνεια αντιστοιχεί με το ποσοστό απόδοσης του κοινού κεφαλαίου νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και ασφαλιστικών φορέων που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο τέλος της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης του κοινούκεφαλαίου

ΓΣΕΕ: Δεν διαπραγματεύονται οι εργαζόμενοι

Η ΓΣΕΕ επανέλαβε χθες για πολλοστή φορά, τόσο προς την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις, όσο και προς την Τρόικα, ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να διαπραγματευτούν, να ανεχθούν, να δώσουν, είτε από την ΕΓΣΣΕ και τον κατώτατο μισθό είτε από τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα. «Τους έχουν αφαιρεθεί πολλά και σημαντικά χωρίς να βελτιωθεί ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα και το χρέος της χώρας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας. 
REAL.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου