Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΜΗΛΟΣ: Εταιρεία στο εδώλιο για ρύπανση στη Μήλο

Για θαλάσσια ρύπανση από εξορυκτικές δραστηριότητες στη Μήλο έχει μηνυθεί η εταιρεία Με καθυστέρηση μίας εβδομάδας, αφού η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε την προηγούμενη Τετάρτη εξαιτίας ενός τηλεφωνήματος για βόμβα, η μήνυση κατά της εταιρείας S&B εκδικάζεται αυτήν την Παρασκευή στη Σύρο

Για θαλάσσια ρύπανση από εξορυκτικές δραστηριότητες στη Μήλο έχει μηνυθεί η εταιρεία....
Μια σημαντική δίκη ξεκινά την Παρασκευή στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου, καθώς εκδικάζεται μήνυση κατά της εταιρείας S&B που αφορά θαλάσσια ρύπανση κατ' εξακολούθηση από τις εξορυκτικές της δραστηριότητες στη Μήλο (Βούδια και Τσιγκράδου) αλλά και πρόκληση της δημόσιας υγείας από αμέλεια, εξαιτίας οφθαλμολογικών περιστατικών που φέρονται να σχετίζονται με τον τρόπο επεξεργασίας των αποβλήτων. Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει την περασμένη Τετάρτη, αλλά διακόπηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου και ενός τηλεφωνήματος για βόμβα, που είχαν σαν αποτέλεσμα την αναβολή της συνεδρίασης. Η έδρα έκανε λόγο για «έλλειμμα δημοκρατίας» και απόπειρα αναβολής της δίκης, με την επισήμανση ότι «κάποιοι έχουν συμφέρον να μη γίνει».
Σύμφωνα με απόφαση της Νομαρχίας Κυκλάδων του 2002, η βιομηχανία νομιμοποιείται να διαχειρίζεται τα στερεά ως υγρά απόβλητα και να αποθέτει στη θάλασσα μείγμα σωματιδίων υπέρλεπτου περλίτη με θαλασσινό νερό. Από το 2008, ωστόσο, επιβλήθηκαν στην S&B πρόστιμα συνολικού ύψους 392.000 ευρώ για περιβαλλοντικές παραβάσεις, ύστερα από αυτοψίες που διεξήγαγαν επιθεωρητές περιβάλλοντος. Οι φάκελοι διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου για διερεύνηση ποινικών ευθυνών, ο οποίος αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο δικαστήριο.
Το υπουργείο Υγείας από το 2007 είχε εκδώσει πόρισμα για τη Μήλο, διαπιστώνοντας την ανάγκη για τροποποίηση των μεθόδων επεξεργασίας της βιομηχανίας και τη διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης, λόγω των οφθαλμολογικών περιστατικών που παρουσίαζαν τουρίστες και κάτοικοι του νησιού. Το πρώτο τμήμα αυτής της μελέτης παραδόθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιβεβαιώνοντας τη σύνδεση των περιστατικών περλίτη στα μάτια με τις εξορύξεις.
Στο Κέντρο Υγείας της Μήλου καταγράφονται περίπου 300-500 οφθαλμολογικά περιστατικά ετησίως (τους καλοκαιρινούς μήνες). Μήνυση για αντίστοιχα προβλήματα όρασης εναντίον της εταιρείας έχουν καταθέσει δύο πολίτες του νησιού, εκ των οποίων ένα παιδί.
Με αφορμή την έκθεση του πανεπιστημίου, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε υγειονομική διάταξη διατάσσοντας την εταιρεία να προχωρήσει σε ταφή των αποβλήτων. Η βιομηχανία ανακοίνωσε πως απορρίπτει αυτήν τη μέθοδο και προσφεύγει στο ΣτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου