Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Μέλι : Ο ανεκτίμητος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού!!!

Το μέλι, ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό προέρχεται από το νέκταρ των φυτών που μαζεύουν οι μέλισσες και αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους. 
Η θρεπτική και θεραπευτική αξία του μελιού αναγνωρίζεται από την εποχή της αρχαιότητας: Ο Ιπποκράτης (πέθανε σε ηλικία 104 ετών) αλλά και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο, ενώ από τον Όμηρο μέχρι τον πατέρα της φαρμακευτικής Διοσκουρίδη και από τον Πυθαγόρα μέχρι τον Αριστοτέλη το μέλι αναφέρεται σαν τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας με ιδιότητες που βοηθούν στην καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Στις μέρες μας συνιστάται για πολλές ασθένειες μεταξύ των οποίων δυσκοιλιότητα, καρδιοπάθεια, αναιμία, αδενοπάθεια, ......αδυναμία οργανισμού, κατάπτωση, ελκος στομάχου, παθήσεις εντέρου, αυπνία, πονόλαιμος, βήχας, εγκαύματα, πληγές – συνιστάται ακόμα και για την κακοσμία του στόματος!
Εκτός όμως από την θρεπτική και θεραπευτική του αξία, το μέλι θεωρείτο από τους αρχαίους Έλληνες πολύτιμο αντιγηραντικό : Οι Θεοί του Ολύμπου τρέφονταν με μέλι (Νέκταρ των Θεών), ο Αριστοτέλης θεωρούσε πως το μέλι παρατείνει την ζωή των ανθρώπων, ενώ ο Δημόκριτος απέδιδε την μακροβιότητα του στο μέλι (πέθανε σε ηλικία 110 ετών).


Σήμερα, η πλούσια ελληνική φύση μας χαρίζει το ελληνικό μέλι σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
Η πρώτη κατηγορία είναι το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των διάφορων λουλουδιών (θυμαριού, πορτοκαλιάς, βαμβακιού, ηλίανθου, ερείκης, κ.α). Η δεύτερη κατηγορία είναι το μέλι του πεύκου, της ελάτης και των άλλων δασικών φυτών. Στην Ελλάδα, που θεωρείται αυτάρκης στην παραγωγή μελιού, οι μεγαλύτερες ποσότητες προέρχονται από το πεύκο (55-60%), ενώ σημαντική είναι και η παραγωγή μελιού ελάτης (5-10%) και θυμαριού (15%). Παρά τον πλούτο της ελληνικής γης, η χώρα μας μέχρι σήμερα έχει φροντίσει να αναγνωριστεί σε Ευρωπαικό επίπεδο, ένα μόνο ελληνικό μέλι ΠΟΠ (=Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης)! Πρόκειται για το (πραγματικά εξαιρετικό) Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια που παράγεται σε οριοθετημένη περιοχή του Μαινάλου Αρκαδίας (γύρω από την Αλωνίσταινα και τη Βυτίνα), έχει κεχριμπαρένιο χρώμα και δεν κρυσταλλώνει ποτέ, καθώς η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα είναι μικρότερη απ' ό,τι σε άλλους τύπους μελιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι προσπάθειες για την αναγνώρηση και άλλων ελληνικών μελιών με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης γίνονται για το Κρητικό μέλι καθώς και για το (επίσης εξαιρετικό) μέλι Κυθήρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου