Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ....

Πτήσεις. Σχηματισμός επίδειξης των αεροσκαφών της σχολής πιλότων Egnatia Aviation.

Μια σχολή με υψηλούς στόχους

Η σχολή εκπαίδευσης πιλότων Egnatia Aviation που ίδρυσε πριν από περίπου πέντε χρόνια, απολαμβάνει σήμερα τη διεθνή αναγνώριση. Τα όνειρα του Δημήτρη Λυμπεράκη εξακολουθούν να έχουν πορεία προς τον ουρανό και σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν διάθεση να προσγειωθούν. Εύλογα, καθώς η σχολή έχει ήδη περάσει στη φάση της καταξίωσης και της αναγνώρισης.

Πτήσεις. Σχηματισμός επίδειξης των αεροσκαφών της σχολής πιλότων Egnatia Aviation......

Ο Δημήτρης Λυμπεράκης έφυγε από την γενέτειρα του, την Καβάλα, μόλις 17 ετών για να σπουδάσει στην Αγγλία. Ο χώρος των οπτικών και της διοίκησης επιχειρήσεων ανοιγόταν λαμπρός μπροστά του και πολύ γρήγορα, μετά την αποφοίτηση του από το πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ, βρέθηκε να διευθύνει μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες οπτικών της Μεγάλης Βρετανίας. Παράλληλα ξεκίνησε την εκπαίδευσή του για την απόκτηση πτυχίου χειριστή αεροσκαφών, που ήταν το πάθος του από παιδί. Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής του με τα αεροπλάνα τού γεννήθηκε η ιδέα. Λίγο μετά τα άφησε όλα πίσω του και επέστρεψε στην πόλη του, όπου το 2006 ίδρυσε σχολή πιλότων με την επωνυμία «Egnatia Aviation». Μέχρι σήμερα από τη σχολή έχουν αποφοιτήσει 560 επαγγελματίες πιλότοι, από 47 διαφορετικά κράτη.
«Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μου ως πιλότου, αντιμετώπισα ιδιαίτερα προβλήματα κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην Αγγλία. Η ποιότητα της εκπαίδευσης επηρεαζόταν από τις συχνές καθυστερήσεις που διαρκούσαν μεγάλο χρονικό διάστημα και είχαν ως αποτέλεσμα τα επιπλέον περιττά έξοδα καθώς απαιτούνταν επαναλήψεις για να θυμηθώ ό,τι διδάχθηκα στο προηγούμενο μάθημα, αφού κάποιες φορές γινόταν τέσσερις μήνες πριν. Η σκέψη, λοιπόν, για την οργάνωση μιας σχολής σε περιοχή με καλύτερο καιρό όπως η Ελλάδα προέκυψε γρήγορα, και έτσι το 2001 ξεκίνησα την προεργασία για τη δημιουργία αυτού του σχεδίου.
Απορούσα γιατί στη χώρα μας δεν είναι διαδεδομένη η εκπαίδευση πιλότων, ενώ στην Ισπανία π.χ. γνωρίζει άνθηση», επισημαίνει ο ίδιος. Ο κ. Λυμπεράκης ξεκίνησε την απαραίτητη έρευνα αγοράς για τα δεδομένα που ισχύουν στη χώρα μας και έπειτα από τέσσερα χρόνια ίδρυσε μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του Γιώργο Ζωγραφάκη την Egnatia Aviation στην Καβάλα. «Διαπίστωσα ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν είχε τη δυνατότητα έκδοσης Ευρωπαϊκού Πτυχίου Πιλότων, αφού ακολουθούσε τα εθνικά πρότυπα. Ετσι, τα πτυχία που εκδίδονταν τότε στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να έχουν εγκυρότητα στο εξωτερικό.
Αυτό άλλαξε το 2004, όταν η χώρα μας απέκτησε αμοιβαία αναγνώριση της JAA (Joint Aviation Authority), η οποία είναι ευρωπαϊκός οργανισμός αεροπορικών προτύπων», συμπληρώνει. Σκοπός της εταιρείας -σχολής ήταν αρχικά η δημιουργία μιας παγκοσμίου επιπέδου σχολής εκπαίδευσης επαγγελματιών και ερασιτεχνών πιλότων από όλο τον κόσμο. Αλλωστε, οι τρεις πρώτοι μαθητές που παρακολούθησαν τα μαθήματα στη σχολή ήταν ξένοι. Ενας Πολωνός, ένας Αγγλος και ένας Ινδός. Μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας της σχολής ήρθαν και Ελληνες. «Το 75% των μαθητών μας αυτήν τη στιγμή είναι ξένοι και μόνο το 25% Ελληνες.
Πιλότος. Ο Ολι Κέτουνεν από τη Φιλανδία ετοιμάζεται για εκπαιδευτική πτήση.
Πιλότος. Ο Ολι Κέτουνεν από τη Φιλανδία ετοιμάζεται για εκπαιδευτική πτήση.
Οι απόφοιτοι εργάζονται σε 40 μεγάλες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως, εκπροσωπώντας τη σχολή αλλά και την Ελλάδα, η οποία αποτέλεσε "σπίτι" τους για έναν χρόνο, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους» αναφέρει ο ιδιοκτήτης της σχολής. Σήμερα, στην Egnatia Aviation εκπαιδεύονται 55 μαθητές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αγγλία, το Κατάρ, την Ιταλία και την Ολλανδία. «Πιστεύω ότι λόγω της καλής προεργασίας, των σωστών επιλογών σε αεροσκάφη νέας τεχνολογίας, των εγκαταστάσεων, της περιοχής και του εκπαιδευτικού προσωπικού, η σχολή κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να αναδειχτεί σε μία από τις δέκα καλύτερες σχολές πιλότων της Ευρώπης. Στην Ευρώπη εκδίδονται 10.000 επαγγελματικά πτυχία τον χρόνο. Ενα μεγάλο ποσοστό μπορεί να εκδοθεί πλέον και από την Ελλάδα» συμπληρώνει.
Επαγγελματική προοπτική
Θεωρία. O Oσάμα Αλέ Αλ Μαουέρι από το Κατάρ, ο Ιαν Τσίσολμ από την Αγγλία και ο Αντώνης Αλεβιζάκης κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης εδάφους.
Θεωρία. O Oσάμα Αλέ Αλ Μαουέρι από το Κατάρ, ο Ιαν Τσίσολμ από την Αγγλία και ο Αντώνης Αλεβιζάκης κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης εδάφους.
Οι εκπαιδευτές της σχολής δίνουν ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στο πρακτικό κομμάτι, αλλά και στην εκπαίδευση του χαρακτήρα των μαθητών καθώς πρέπει να διδαχθούν σεβασμό και υπευθυνότητα. Ανάμεσα στους εκπαιδευόμενους χειριστές υπάρχουν και γυναίκες, ενώ δεν υπάρχει όριο ηλικίας, αναφορικά με τους εκπαιδευόμενους. «Το 85% των αποφοίτων απορροφούνται από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες. Οι μαθητές μας βγαίνοντας στην αγορά εργασίας δεν δυσκολεύονται να βρουν δουλειά. Η Ελλάδα, εκτός από τον καλό καιρό, που είναι ιδιαίτερα πολύτιμος για την εκπαίδευση πιλότων, έχει τις υποδομές σε ό,τι αφορά τα αεροδρόμια. Υπάρχουν 45 αεροδρόμια που μπορούν να εξυπηρετήσουν πτήσεις πολιτικής αεροπορίας, εγκαταστάσεις και ευχάριστες συνθήκες διαβίωσης για τους μαθητές μας από όλον τον κόσμο. Εάν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε και την υποστήριξη του κράτους και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που κάθε άλλο παρά εμπόδιο είναι στην ανάπτυξη της δραστηριότητας, η εκπαίδευση πιλότων μπορεί να αποτελέσει ένα -εθνικό προϊόν- της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση, από τα δίδακτρα και το κόστος διαβίωσης των μαθητών, κάτι που εν έτει 2011 το έχουμε πραγματικά ανάγκη», καταλήγει ο κ. Λυμπεράκης. ¦
Εκπαιδευτικό. Το Diamond DA40 NG κατασκευάστηκε τον περασμένο Ιούλιο.
Εκπαιδευτικό. Το Diamond DA40 NG κατασκευάστηκε τον περασμένο Ιούλιο.
Εκπαίδευση
Δίδακτρα και διαμονή
Ολόκληρη η εκπαίδευση διαρκεί έναν χρόνο και τα δίδακτρα φτάνουν τα 55.000 ευρώ. Οι υποψήφιοι πιλότοι εκπαιδεύονται στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καβάλας Μέγας Αλέξανδρος. «Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο επιλέχθηκε γιατί ο καιρός είναι ιδανικός για εκπαιδευτικές πτήσεις. Υπάρχουν εννέα έμπειροι εκπαιδευτές, Ελληνες και ξένοι, που παρέχουν υψηλών προδια-γραφών κατάρτιση, ενώ το κόστος της διαμονής το προσφέρουμε εμείς στους μαθητές μας», αναφέρει ο κ. Λυμπεράκης, ιδρυτής της σχολής.
Εξομοιωτής. Το μηχάνημα που προσομοιάζει τις πτήσεις.
Εξομοιωτής. Το μηχάνημα που προσομοιάζει τις πτήσεις.
ΚΛΑΡΑ ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΩΤΗ
clarayen@pegasus.gr
ΦΩTOΓΡAΦIEΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ
antonis.pasvantis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου