Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Τα οφέλη της σοκολάτας στην υγεία
Η σοκολάτα δεν έχει ακόµα κερδίσει τον τίτλο της υγιεινής τροφής, όπως αναφέρει η διατροφολόγος δρ Κάθριν Ζεράτσκι από την Κλινική Μάγιο στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η φήµη της τελευταία µεγαλώνει, καθώς ένας αυξανόµενος αριθµός µελετών δείχνει ότι µπορεί να είναι ένα υγιεινό τρόφιµο για την καρδιά.

Το κακάο της σοκολάτας περιέχει φλαβονοειδή, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και µειώνουν τη βλάβη των κυττάρων που εµπλέκεται στη στεφανιαία νόσο. Τα ....φλαβονοειδή βοηθούν επίσης στη µείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία. Η σκούρα σοκολάτα περιέχει περισσότερα φλαβονοειδή σε σχέση µε τη σοκολάτα γάλακτος.

Τα στοιχεία, όµως, για τα οφέλη της σοκολάτας στην καρδιά προέρχονται κυρίως από σύντοµες και όχι καλά ελεγµένες µελέτες. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος της σοκολάτας στην υγεία.

Προς το παρόν, εάν θέλετε να την προσθέσετε στη διατροφή σας, θα πρέπει να το κάνετε µε µέτρο. Οι περισσότερες σοκολάτες του εµπορίου περιέχουν λίπη, ζάχαρη και πολλές θερµίδες, µε αποτέλεσµα η κατανάλωσή τους να αυξάνει το σωµατικό βάρος, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για υπέρταση, καρδιοπάθεια και διαβήτη.

Να διαλέγετε σκούρα σοκολάτα, µε περιεκτικότητα κακάου 65% ή περισσότερο. Να περιορίζετε την κατανάλωσή της σε 85 γραµµάρια την ηµέρα (περίπου τρία σοκολατάκια), που είναι η ποσότητα που φάνηκε στις µελέτες ότι ωφελεί. Επειδή η ποσότητα αυτή δίνει γύρω στις 450 θερµίδες, θα πρέπει να τις κόψετε από αλλού ή να αυξήσετε τη σωµατική άσκησή σας.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου