Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Παραιτηθέντες εισαγγελείς: Δούλευαν χωρίς φαξ, προσωπικό & γραφεία!

Δούλευαν χωρίς φαξ, προσωπικό & γραφεία! Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης είχαν επιφορτιστεί να κυνηγήσουν το οικονομικό έγκλημα χωρίς όμως καμία βοήθεια στο πολυσύνθετο έργο τους. Στον χώρο εργασίας τους υπήρχαν μόνο καρέκλες, γραφείο και... ένα βουνό δικογραφίες. Δεν είχαν ούτε μία γραμματέα για να καταγράφει τις καταθέσεις, δεν υπήρχαν υπολογιστές, τα δε τηλέφωνά τους ήταν μόνο για εσωτερικές κλήσεις

H έλλειψη στελέχωσης προσωπικού που θα βοηθούσε τους δύο παραιτηθέντες οικονομικούς ......
εισαγγελείς Γρηγ. Πεπόνη και Σπυρ. Μουζακίτη στο δύσκολο και πολυσύνθετο έργο τους, αλλά και η ανύπαρκτη σχεδόν υλικοτεχνική υποδομή στην υπηρεσία τους αποτέλεσαν ορισμένους από τους λόγους της δυσαρέσκειάς τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο εισαγγελείς, αν και ήταν επιφορτισμένοι με πολλές υποθέσεις σοβαρότατου αντικειμένου που βρίσκονται σε εξέλιξη, εν τούτοις δεν είχαν ούτε μία γραμματέα για να καταγράφει τις καταθέσεις των μαρτύρων! Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, δεν είχαν ούτε φαξ. Το γραφείο τους στην Εισαγγελία Εφετών- παραήταν λιτό, αφού υπήρχαν μόνο τα στοιχειώδη γραφεία και οι καρέκλες. Επίσης δεν υπήρχαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ούτε βέβαια σύνδεση Ιντερνετ. Οι δύο εισαγγελείς χρησιμοποιούσαν τα προσωπικά τους λάπτοπ για να κάνουν τη δουλειά τους. Ηταν αναγκασμένοι ακόμη να χρησιμοποιούν και τα προσωπικά κινητά τους τηλέφωνα για να κάνουν τη δουλειά τους, αφού τα τηλέφωνα στα γραφεία τους είχαν μόνο εσωτερική κλήση!... Παράλληλα σε όλο αυτό το σκηνικό που δυσχέραινε το έργο τους προστίθεται και η έλλειψη γενικότερης στελέχωσης της υπηρεσίας τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης πριν από δύο μήνες περίπου -και ενώ οι δικογραφίες είχαν γίνει... βουνό- είχαν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών την απόσπαση περίπου 20 υπαλλήλων οι οποίοι να έχουν εμπειρία, επιχειρησιακή ικανότητα και επάρκεια. Σκοπός των εισαγγελέων ήταν να έχουν στενούς συνεργάτες με τους οποίους θα υπήρχε εμπιστοσύνη και εχεμύθεια προκειμένου να προχωρήσουν με επιτυχία στις πολλές και σημαντικές υποθέσεις που εκκρεμούν στην εν λόγω υπηρεσία.
Ο νόμος
Ο μέχρι τώρα σχετικός νόμος παρείχε τη δυνατότητα στους οικονομικούς εισαγγελείς να επιλέξουν τα εν λόγω στελέχη. Εν τούτοις (κατά τις ίδιες πληροφορίες) τους προσφέρθηκαν τέσσερις-πέντε νεαροί, στην πλειονότητά τους, υπάλληλοι οι οποίοι κρίθηκαν (μονομερώς) από το υπουργείου Οικονομικών ως επαρκείς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο τόσο δύσκολο έργο των εισαγγελέων. Αυτό πιθανώς δυσαρέστησε τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι φαίνεται ότι το θεώρησαν παρέμβαση στο έργο τους. Οπως εκτιμούσαν επ΄ αυτού δικαστικοί και οικονομικοί κύκλοι, «δεν έχει γίνει μάλλον αντιληπτό από πολιτικούς παράγοντες του υπουργείου ότι οι εισαγγελείς δεν διακατέχονται από απλή υπαλληλική νοοτροπία ώστε να τους υπαγορεύεται το πώς θα λειτουργήσουν».
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η απογοήτευση των εισαγγελέων που ενώ έδιναν εντολές για αυτόφωρες συλλήψεις (και γνωστών στην κοινή γνώμη μεγαλοοφειλετών), παρ΄ όλα αυτά εκείνοι στη συνέχεια αφήνονταν ελεύθεροι λόγω ατέλειας του σχετικού νόμου. Σ΄ αυτό θα πρέπει να προστεθεί η γενικότερη διάλυση στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Αντιδράσεις δικαστών και δικηγόρων
Εντονα αντέδρασαν χθες δικαστές και δικηγόροι με αφορμή τις παραιτήσεις και καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων.
Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) επισήμανε ότι οι δύο εισαγγελείς επελέγησαν από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο έχοντας παράσχει τα εχέγγυα της επιστημονικής επάρκειας, ακεραιότητας και βαθιάς προσήλωσης στη δικαιοσύνη, καθώς και ότι όλοι πρέπει να αναμείνουν την αξιολόγηση των λόγων παραίτησής τους που θα κάνουν τα όργανα της δικαιοσύνης.
Εκφράζει πάντως απορία η ΕΔΕ για το τι οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών να αλλάξει σε τόσο σύντομο διάστημα το νομοθετικό πλαίσιο με αντικατάσταση των οικονομικών εισαγγελέων, μολονότι ο νεοσύστατος θεσμός έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα απολύτως ικανοποιητικά.
Πρωτοφανείς και σοβαρότατες χαρακτήρισε τις καταγγελίες ο πρόεδρος ΔΣΑ, Ιω. Αδαμόπουλος, κάνοντας λόγο για μείζον ζήτημα λειτουργίας και ανεξαρτησίας των θεσμών. Αξιολόγησε την παραίτησή τους ως κίνηση διάσωσης της αξιοπρέπειας της πολυδιαφημιζόμενης και χιλιοειπωμένης (δυστυχώς μόνο σε επίπεδο λόγων) διακήρυξης περί ανεξάρτητης δικαιοσύνης.
Διαπιστώνοντας ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης παραμένει δυστυχώς διάτρητο, δεκτικό σε ανοίκειες αντισυνταγματικές παρεμβάσεις, κατέληξε ότι έτσι πλήττεται η ποιότητα της δικαιοσύνης και το δημοκρατικό πολίτευμα.
ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ
almaliotou@pegasus.gr

Κατεπείγουσα έρευνα παρήγγειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετά το «κατηγορώ»
«Μακάρι να μας ζητήσουν ονόματα...»
Διαστάσεις πολιτικοδικαστικού θρίλερ έλαβε χθες η υπόθεση της παραίτησης από το πόστο των οικονομικών εισαγγελέων, των αντεισαγγελέων Εφετών Γρ. Πεπόνη, Σπ. Μουζακίτη με αφορμή τις καταγγελίες τους περί πολιτικών παρεμβάσεων στο έργο τους, καθώς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, καλώντας τους ουσιαστικά να δώσουν «ονόματα και διευθύνσεις»...
Οι δύο εισαγγελείς παρέμειναν χθες στον Αρειο Πάγο περίπου για 3,5 ώρες μετακινούμενοι τουλάχιστον σε τρία εισαγγελικά γραφεία, όπου ασφαλώς τους ζητήθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με τις καταγγελίες τους από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Φ. Μακρή (που ανέλαβε τη σχετική έρευνα) και Ν. Παντελή (επόπτη των υποθέσεων οικονομικού εγκλήματος).
«Μακάρι να μας ζητήσουν ονόματα» φέρονται να είπαν νωρίτερα οι δύο εισαγγελείς σε άλλους συναδέλφους τους που συνάντησαν στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου, ενώ διευκρίνισαν ότι δεν υπέστησαν πιέσεις γιατί δεν είναι δυνατόν να δεχθούν πιέσεις από κανέναν, αλλά πρόσθεσαν με νόημα ότι «μπορεί κάποιοι να ενοχλήθηκαν από ενέργειές μας».
Το τι συζητήθηκε στις «κεκλεισμένων των θυρών» συναντήσεις τους στα τρία εισαγγελικά γραφεία (των Ιω. Τέντε, Φ. Μακρή, Ν. Παντελή) παρέμεινε «επτασφράγιστο μυστικό», καθώς κανείς από τους εισαγγελείς δεν θέλησε να μιλήσει σε δημοσιογράφους.
Ωστόσο, πληροφορίες από άλλες πηγές ανέφεραν ότι οι εισαγγελείς μίλησαν για οχλήσεις και δυσφορία που εισέπραξαν για ενέργειές τους, αναφέρθηκαν, προφορικά τουλάχιστον, σε δύο πρόσωπα που σχετίζονται με τον δημόσιο βίο, ενώ φέρονται να μίλησαν και για προβλήματα συνεργασίας με άλλες διωκτικές-οικονομικές αρχές και υπηρεσίες, που τους έλεγαν να αφήσουν τη μία υπόθεση και να ασχοληθούν με άλλη. Πάντως, ο Φ. Μακρής τους έδωσε προθεσμία λίγων ημερών για να καταθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους και λίστα με τις υποθέσεις που χειρίζονταν.
Σενάριο απόσυρσης
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι αργά καταβαλλόταν προσπάθεια να πειστεί το υπουργείο Οικονομικών να αποσύρει την επίμαχη διάταξη που προκάλεσε την «έκρηξη» των οικονομικών εισαγγελέων, καθώς πρόβλεπε ουσιαστικά την κατάργησή τους και αποτέλεσε «τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
Δικαστικοί και πολιτικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι η απόσυρση της τροπολογίας πιθανό να οδηγούσε σε εκτόνωση της κατάστασης, αν και αρκετοί ήταν απαισιόδοξοι για την προοπτική μιας τέτοιας εξέλιξης, με δεδομένο ότι χειρίζονται «καυτές» υποθέσεις, που έχουν προκαλέσει σε κάποιες περιπτώσεις τη δυσφορία ακόμα και κομμάτων (όπως π.χ. η έρευνα για τη χρηματοδότηση και τα δάνεια κομμάτων).
Εισαγγελικές πηγές που ήλθαν σε επικοινωνία με τους Γ. Πεπόνη, Σ. Μουζακίτη υπογράμμιζαν «δείτε τις υποθέσεις που χειρίστηκαν για να καταλάβετε ότι σαφώς και κάποιοι ενοχλήθηκαν».
Οι οικονομικοί εισαγγελείς φέρονται να δήλωσαν σε συναδέλφους τους ότι δεν μετάνιωσαν για τον θόρυβο που προκλήθηκε γιατί όφειλαν να κάνουν το καθήκον τους, ότι δεν έχουν μυστικά από τους ανωτέρους τους και θα αναφερθούν σε όλα τα προβλήματα και προσκόμματα στις έρευνές τους, ακόμα και σε αυτά που σχετίζονται με την έλλειψη συνεργασίας, στοιχειώδους υποδομής κ.λπ.
Στην παραγγελία για έρευνα ο Ιω. Τέντες τους καλεί να αναφέρουν στον Φ. Μακρή γιατί ζητούν την αντικατάστασή τους και να διευκρινίσουν τι εννοούν ότι δεν δέχονται να είναι εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση, να αποτελούν άλλοθι και θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος.
Αν το γραπτό τους υπόμνημα χρειάζεται διευκρινίσεις, θα κληθούν σχετικά από τον Φ. Μακρή. το ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου