Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΤΜΟΣ: Στο εδώλιο για το σκάνδαλο μονής Πάτμου

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα καθίσει στις αρχές Νοεμβρίου, ο μοναχός Γεράσιμος-Ελευθέριος Μιχελής για την υπόθεση της διαχείρισης της περιουσίας της Μονής Πάτμου, σε μία προσπάθεια να μειώσει την ποινή των 8 χρόνων κάθειρξης χωρίς ελαφρυντικό που του είχε επιβληθεί πρωτόδικα.

Η υπόθεση επρόκειτο να εξεταστεί αρχές Μαΐου ωστόσο διεκόπη για τις 6 Ιουνίου, ημερομηνία όμως κατά την οποία δεν δύνατο να συνεδριάσει το δικαστήριο και διέκοψε εκ νέου για τις 21 του ίδιου μήνα......


Όμως τελικά και την ημερομηνία αυτή το δικαστήριο αναγκάστηκε να αναβάλει εκ νέου την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 14 Νοεμβρίου, λόγω απουσίας σημαντικών μαρτύρων για την έκβαση της υπόθεσης, οι οποίοι όμως και τιμωρήθηκαν. Ο μοναχός Γεράσιμος – Ελευθέριος Μιχελής κατηγορείται για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα φέρεται ότι κατά το χρονικό διάστημα από 1990 έως 1998 με περισσότερες από μία κατ’ εξακολούθηση πράξεις μεταβίβασε σε τρίτους, λόγω πωλήσεως, περί τα 100 αγροτεμάχια της ιδιοκτησίας της Mονής και ενώ εισέπραξε για λογαριασμό της τα χρηματικά ποσά του τιμήματος δεν τα απέδωσε σ’ αυτήν αλλά τα ιδιοποιήθηκε παρανόμως.

Στην ίδια υπόθεση φέρονταν να εμπλέκονται και τρεις κληρικοί (ο ένας εκ των οποίων κατά τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης απεβίωσε) σε βάρος των οποίων είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, για να απαλλαγούν στη συνέχεια με το υπ’ αρίθμ. 62/2006 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου.

Όπως είναι γνωστό, τον Οκτώβριο του 2009 η υπόθεση του μοναχού εκδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου όπου και κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση ποσού 125 χιλιάδων ευρώ, και του επιβλήθηκε η παραπάνω ποινή με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της καταβολής εγγύησης ποσού 20.000 ευρώ.

Ενώπιον του δικαστηρίου, ο μοναχός αρνήθηκε τις κατηγορίες τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «ουδέποτε έχει υπογράψει για χρησικτησία όπως τον κατηγορούν» αντίθετα αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο που έχει επιτελέσει.

Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν είχε γίνει ποτέ καταγραφή της ακίνητης περιουσίας της Μονής με αποτέλεσμα αφού δεν ήταν καταγεγραμμένα ούτε στο Υποθηκοφυλάκιο, να μην γνώριζαν αν το τάδε ακίνητο για το οποίο γίνονταν η χρησικτησία ανήκε στη Μονή ή όχι.

Ο μοναχός Γεράσιμος Μιχελής έκανε λόγο για αχαριστία, και ζήτησε από το δικαστήριο να πιστέψει στα λεγόμενα του, τονίζοντας πως «θέλει να πεθάνει ήσυχος, γιατί το τέλος πλησιάζει».

Στην πρόταση του ο εισαγγελέας της έδρας κ. Χρήστος Κτιστάκης είχε ζητήσει την ενοχή του κατηγορουμένου όπως κατηγορείται, πρόταση που ουσιαστικά υιοθετήθηκε από το δικαστήριο.
Συνήγορος υπεράσπισης του μοναχού είναι ο κ. Γιάννης Χαρίτος ενώ πολιτική αγωγή οι κ.κ. Κώστας Ασλάνης, Λουκάς Καράς και Θωμάς Δρίκος.


Πηγή : Ροδιακή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου