Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΜΠΑΝΣΚΟ (Bansko): ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Bansko Το Bansko (Μπάνσκο) βρίσκεται στους βορειοανατολικούς πρόποδες του βουνού Πιρίν σε υψόμετρο 925 μ. Στην πόλη μένουν περίπου 9500 κάτοικοι. Απέχει 6 χλμ. νότια από το Ραζλόγκ, 60 χλμ. νοτιοανατολικά από το Μπλαγκόεβγκραντ και 160 χλμ. νότια από την Σόφια.
Το Μπάνσκο είναι μια πόλη-μουσείο, όπου το παλιό και το νέο ζουν μαζί. Στο παρελθόν έχουν χτιστεί γερά πέτρινα σπίτια σε δύο ορόφους, τα οποία μοιάζουν σαν φρούρια με ψηλά τείχη, μακρά μαρκίζα και στερεές πύλες. Τα πρώτα σπίτια, που χτίστηκαν τον 19ο αιώνα, .....
προστατεύονται από πολεμίστρες στους τοίχους. Τα σπίτια-μνημεία (Hadzhiruskova, Hadzhivalchova, Velianova) είναι πλούσια διακοσμημένα με γλυπτά και τοιχογραφίες.
Η Εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που χτίστηκε το 1885, είναι ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα της περιόδου της Αναγέννησης.
Το Μπάνσκο είναι εξίσου ελκυστικό και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Η πόλη, στην οποία υπάρχουν πολλά σύγχρονα ξενοδοχεία έχει μαγνητική επιρροή για τους Βούλγαρους και ξένους τουρίστες.
Το καλοκαίρι η πόλη είναι μια αφετηρία για πολλές τουριστικές διαδρομές στο Πιρίν.
Η θέση του επιτρέπει την διατήρηση του πέπλου του χιονιού από το Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο, και ο αλπικός χαρακτήρας του βουνού προσφέρει εξαιρετικές συνθήκες για σκι.
Τα τελευταία χρόνια, το Μπάνσκο έγινε το πιο γνωστό χιονοδρομικό θέρετρο της Βουλγαρίας. Εδώ χτίζονται πολλά καινούργια ξενοδοχεία, εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες, οι οποίες ονομάζονται «Μεχανά». Στο έδαφός της πόλης, έχουν χτισθεί πίστες με συνολικό μήκος πάνω από 70 χλμ. Οι πίστες βρίσκονται σε υψόμετρο από τα 2550 μέχρι τα 1000 μέτρα. Το χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο διαθέτει πάνω από 25 χλμ αναβατήρες: έναν αναβατήρα με καμπίνες, 6 με τετραθέσια καθίσματα, 1 με τριθέσια, 15 τελεσκί και ένα half-pipe. Οι πίστες είναι πλατιές και εξοπλισμένες με μηχανές παραγωγής τεχνητού χιονιού. Κοντά στις πίστες και στα ξενοδοχεία υπάρχουν πολλοί χώροι αποθήκευσης εξοπλισμού σκι.
Κάθε χρόνο τον Αύγουστο στην πόλη διοργανώνεται ένα παραδοσιακό θερινό φεστιβάλ Τζαζ με καλλιτέχνες από την χώρα και το εξωτερικό. Έτσι κατά την διάρκεια μιας ολόκληρης εβδομάδας οι τουρίστες απολαμβάνουν τις ζωντανές παραστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου