Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

«Παγώνει» η διατραπεζική αγορά – Ενεση 50 δισ. δολαρίων μέσω swap από ΕΚΤ


Η Γερμανία εξετάζει την επανενεργοποίηση του κρατικού ταμείου στήριξης τραπεζών
Reuters, Bloomberg
Η εξάρτηση από τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αυξάνεται από τις τράπεζες της Ευρωζώνης με έκθεση σε κράτη-μέλη που έχουν υψηλό χρέος, ενώ η Γερμανία εξετάζει την επανενεργοποίηση κρατικού ταμείου στήριξης τραπεζών ύστερα από φήμες για την εκ νέου κρατικοποίηση της Commerzbank μετά το 2008. Τράπεζες της Ευρωζώνης άντλησαν πενταπλάσια δάνεια σε δολάρια από την ΕΚΤ σε σχέση με εκτιμήσεις αναλυτών μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ μεγάλες ενέσεις χρειάστηκαν, ειδικότερα, ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα......

Εκτός της αναμενόμενης μείωσης του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% στο 1% στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ εξετάζει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την παροχή πιστώσεων με ευνοϊκούς όρους στις τράπεζες με πρόβλημα ρευστότητας. Η ροή χρήματος στη διατραπεζική αγορά έχει παγώσει λόγω του διάχυτου κλίματος αβεβαιότητας για την έκβαση της κρίσης, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες τράπεζες της Ευρωζώνης να καταφεύγουν στην ΕΚΤ. Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν, επίσης, τα αποτελέσματα για κεφαλαιακό έλλειμμα καθεμιάς, μεμονωμένης τράπεζας από τις 70 που απέτυχαν στα τεστ κοπώσεως της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Ηδη, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P έθεσε σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης επτά πορτογαλικές τράπεζες, γεγονός που τις καθιστά «ομήρους» σε μια νέα υποβάθμιση της οικονομίας.
Οι ιταλικές τράπεζες αναγκάστηκαν να δανειστούν 153,2 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ τον Νοέμβριο από τα 111,3 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν, μόλις, ένα μήνα πριν. Οι τράπεζες της Ιταλίας κατέχουν μεγάλο όγκο ομολόγων της χώρας, η οποία βρίσκεται από τον Νοέμβριο στο στόχαστρο των αγορών λόγω χρέους 1,9 τρισ. ευρώ που φθάνει το 120% του ΑΕΠ. Στη Ρώμη, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι δρομολογεί πρόσθετα μέτρα λιτότητας 10 δισ. ευρώ για να διαβεβαιώσει τις αγορές για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Οι αγορές ανταποκρίθηκαν θετικά στα βήματα της κυβέρνησης. Ομως, επικρατεί σύγχυση για το εάν η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία μπορεί να αναχαιτίσει την κρίση.
Γι’ αυτό τον λόγο, οι αμερικανικές τράπεζες δεν δανείζουν στις ευρωπαϊκές. Κατά συνέπεια, 34 τράπεζες της Ευρωζώνης άντλησαν περισσότερα από 50 δισ. δολάρια σε τριμηνιαία δάνεια που προσέφεραν οι έξι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες, την περασμένη εβδομάδα.
Για πρώτη φορά μετά την πιστωτική κρίση του 2007-09, η EKT, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοE), η Τράπεζα του Καναδά, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Ελβετίας προέβησαν σε συντονισμένη παρέμβαση για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών της Ευρωζώνης, κυρίως σε δολάρια, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013. Οι έξι κεντρικές τράπεζες αποφάσισαν να μειώσουν κατά το ήμισυ το επιτόκιο στα swaps δολαρίων μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013. Αντίστοιχα swap θα περιλαμβάνουν το γιεν, το ελβετικό φράγκο και το δολάριο Καναδά.
Η άντληση 50,7 δισ. δολαρίων και ακόμη 1,6 δισ. ευρώ σε εβδομαδιαία δάνεια ξεπέρασαν τα 10 δισ. που είχαν προβλέψει αναλυτές. Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα και τη χαλάρωση των κριτηρίων για τις εγγυήσεις των τραπεζών με ανάγκη για ρευστότητα.
Την ίδια ώρα, αναζωπυρώνονται σενάρια για την επανενεργοποίηση του κρατικού ταμείου διάσωσης των τραπεζών (SoFFin) για πρώτη φορά μετά το 2008. Στο επίκεντρο βρίσκεται η γερμανική τράπεζα Commerzbank, η οποία πιθανολογείται ότι μπορεί να περιέλθει σε κρατικό έλεγχο. Προκειμένου να αντεπεξέλθει στους νέους, αυστηρότερους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας που έχουν οριστεί από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), η Commerz-bank θα χρειαστεί ενέσεις κεφαλαίων 2,9 δισ. ευρώ. Aν και η διοίκηση αρνείται ότι θα χρειαστεί να καταφύγει στη βοήθεια του κράτους, εκτιμάται ότι το SoFFin θα αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση της Commerzbank, αυξάνοντας το μερίδιο του Βερολίνου από το τρέχον 25%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου