Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΟΑΕΔ : Τέσσερα προγράμματα για την απασχόληση 45.000 ατόμων

Αιτήσεις για τη συμμετοχή επιχειρήσεων και ανέργων σε τέσσερα προγράμματα που μπορούν να συμβάλουν στην απασχόληση 45.000 ατόμων δέχεται ο ΟΑΕΔ είτε μέσω Διαδικτύου είτε με κατάθεση της σχετικής αίτησης στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης της περιοχής στην οποία εντάσσεται η ενδιαφερόμενη επιχείρηση.
– Το πρώτο πρόγραμμα μπορεί να καλύψει την τοποθέτηση 10.000 ανέργων. Βασίζεται στη λογική μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση της απασχόλησης. Οι εργοδότες μπορούν να προσλάβουν.....
άνεργο που έχει δεχθεί να μετατρέψει το επίδομά του σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας» και να τον απασχολήσουν όχι μόνο για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το επίδομα, αλλά και για όσο διάστημα υπολείπεται των 24 μηνών που αποτελεί το απαιτούμενο χρονικό όριο. Ο ΟΑΕΔ επιχορηγεί για 24 μήνες τον εργοδότη, ενώ εάν ενταχθεί η επιχείρηση και στη διαδικασία κατάρτισης, θα λάβει επιχορήγηση συνολικά για 30 μήνες. Για να ενταχθεί ένας άνεργος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν πρέπει να έχει απασχοληθεί στον ίδιο εργοδότη σε οποιαδήποτε μορφή εργασίας κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν από την ένταξη της επιχείρησης στο πρόγραμμα. Επίσης, η επιχείρηση δεν πρέπει να έχει απολύσει προσωπικό καθ’ όλο το προηγούμενο εξάμηνο από την ημερομηνία της αίτησης και να προσλάβει άνεργο υπάλληλο με υπόδειξη του ΟΑΕΔ εντός 35 ημερών από την πρόσληψη.
– Το δεύτερο πρόγραμμα είναι διετές και αφορά 25.000 ανέργους. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους πρώτους 12 μήνες ανέρχεται στο ποσό των 30 ευρώ ημερησίως. Στο δεύτερο 12μηνο η επιχορήγηση περιορίζεται στην κάλυψη των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και εργαζομένου), καθώς και των επιδομάτων εορτών και αδείας. Το πρόγραμμα διακόπτεται εάν η επιχείρηση απολύσει και δεν αντικαταστήσει το προσωπικό.
– Το τρίτο πρόγραμμα αφορά σε επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη 5.000 άνεργων πτυχιούχων (ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ) έως 35 ετών, συμπεριλαμβανομένων και των κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων. Ο άνεργος δεν πρέπει να έχει απασχοληθεί στον ίδιο εργοδότη, να έχει δελτίο ανεργίας σε ισχύ (εκτός κι αν ασφαλίζονται σε άλλα –πλην ΙΚΑ– Ταμεία είναι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί) και να διαθέτουν άδεια άσκησης επαγγέλματος όπου απαιτείται.
– Το τέταρτο πρόγραμμα προβλέπει την επιχορήγηση των επιχειρήσεων των ΟΤΑ (Α΄ και Β΄ βαθμού) για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών. Αφορά ανέργους που έχουν απολυθεί από τις 15 Ιουλίου 2010 και μετά, καθώς και μακροχρόνια ανέργους 55-64 ετών. Από την επιδότηση εξαιρούνται οι συνταξιούχοι.
Μέσα στους πρώτους μήνες του 2012 ο ΟΑΕΔ θα ανακοινώσει και δύο νέα προγράμματα για 15.000 ανέργους, εκ των οποίων οι 10.000 θα είναι πτυχιούχοι και 5.000 άνεργοι όλων των κατηγοριών. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου