Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ 31/1/2012

Ανοιχτό «ραντεβού» των οφειλετών με το Δημόσιο

  «Ανοιχτό ραντεβού» μέχρι τις 31 Ιανουαρίου με τους οφειλέτες δίνει το Δημόσιο.

Αν όμως τελικώς πάει καλά η είσπραξη και φανεί πως ο κόσμος ανταποκρίνεται, το υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να δώσει και νέα παράταση στη διορία κατάθεσης αιτήσεων στις ΔΟΥ για υπαγωγή στη ρύθμιση.......

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε άρθρο της νέας Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου, που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, θα προβλέπεται ότι Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και υπέρ
τρίτων, βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) ή στα Τελωνεία του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), ρυθμίζονται και καταβάλλονται ως ακολούθως:

α) Εφάπαξ, με απαλλαγή 100% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
β) Σε 2 έως και 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 90% των προσαυξήσεων.
γ) Σε 13 ως 24 δόσεις, με απαλλαγή 75% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
δ) Σε 25 ως 36 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 60% των προσαυξήσεων.
ε) σε 37 ως 48 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 45% των προσαυξήσεων.
στ) σε 49 έως 60 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 25% των προσαυξήσεων.

Αν και αναφέρεται πως «η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου 2012 στην αρμόδια ΔΟΥ ή Τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές», στην παράγραφο 16 του
νομοθετήματος θα ορίζεται ότι «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μπορούν να ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην παρούσα ρύθμιση και μετά την 31η Ιανουαρίου 2012, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα εφαρμογής αυτής».

Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και οφειλές που έχουν υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις χρεών, ενώ δίδεται και δυνατότητα ρύθμισης χρεών, «που τελούν σε αναστολή είσπραξης».

Στα ευεργετήματα που προσφέρονται στους οφειλέτες περιλαμβάνεται ακόμη η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, το οποίο όως θα είναι «μηνιαίας διάρκειας», εφόσον εξυπηρετεί κανονικά τις δόσεις, καθώς όμως και η αναστολή των ποινικών διώξεων.

Παρόλα αυτά, δεν αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες. Ωστόσο, τα ποσά που εισπράττει έτσι το κράτος, θα αφαιρούνται από την κάλυψη της δόσης ή των δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο οφειλέτης χάσει τη ρύθμιση, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί, συνεχίζονται. ΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου