Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΦΑΡΜΑΚΑ: Οι κρατικές δαπάνες για το φάρμακο μειώθηκαν 2,5 δισ. ευρώ

Μείωση κατά 50% εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει η εγχώρια φαρμακευτική αγορά στο τέλος του 2012 σε σχέση με τα επίπεδα που ήταν το 2009, ενώ η κρατική δαπάνη για το φάρμακο έχει μειωθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ την τελευταία διετία. Την ίδια στιγμή, συσσωρεύονται τα χρέη των νοσοκομείων και των Ταμείων προς τις φαρμακοβιομηχανίες τα οποία σήμερα ανέρχονται στο 1,2 δισ. ευρώ. Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η αγορά, δηλαδή σημαντική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και σταδιακή συρρίκνωση του μεγέθους της φαρμακευτικής αγοράς, οφείλεται κυρίως στις πιέσεις που ασκούνται λόγω μνημονίου για τη μείωση των δαπανών στην υγεία και τα φάρμακα......

Αυτά επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων σε κοινή συνέντευξη Τύπου της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis και της ελληνικής ΕΛΠΕΝ, οι οποίες με αφορμή την πενταετή τους συνεργασία επιχείρησαν να αναδείξουν τα οφέλη που υπάρχουν από τις συνεργασίες μεταξύ των δύο πλευρών τόσο για τις εταιρείες όσο και για το σύστημα Υγείας, την ελληνική οικονομία καθώς και την κοινωνία.
«Με όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στον χώρο του φαρμάκου, η συνολική εξοικονόμηση από πλευράς φαρμακοβιομηχανίας ξεπερνά πλέον την τελευταία διετία τα 2,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, προβληματίζει η αύξηση κατά 282% άλλων δαπανών υγείας», σημείωσε ο κ. Κ. Φρουζής, αντιπρόεδρος της Novartis Hellas και γενικός γραμματέας του Συλλόγου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Στο ίδιο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του κ. Θεόδωρου Τρύφων, αντιπροέδρου της ΕΛΠΕΝ και της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ο οποίος εξήγησε ότι «απαιτείται και η παρακολούθηση των άλλων κέντρων κόστους της υγείας, καθώς το φάρμακο αντιπροσωπεύει το 16% των συνολικών δαπανών για την υγεία και το 13% του νοσοκομειακού κόστους λειτουργίας. Ειδικά το ελληνικό φάρμακο, το γενόσημο, αντιπροσωπεύει το 15-20% των νοσοκομειακών φαρμάκων που αντιστοιχεί σε 3% των συνολικών νοσοκομειακών δαπανών».
Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση συνέβαλε στη μείωση κατά 11% της φαρμακευτικής δαπάνης του ΙΚΑ κατά τον Οκτώβριο.
Ελεγχος τιμώνΑλλα μέτρα που είναι απαραίτητα για την περιστολή του συνολικού κόστους στην υγεία και την εξυγίανση του κλάδου είναι ο έλεγχος των τιμών των φαρμάκων -είτε είναι εκτός πατέντας είτε είναι γενόσημα προϊόντα-, η λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος ανίχνευσης πλαστών συνταγών και πλαστών κουπονιών, καθώς και η άμεση εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου