Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

SIEMENS: "Ελαφρύ" το πρόστιμο....


220 εκατ. ευρώ το πρόστιμο στη Siemens
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών

Την ώρα που οι ελληνικές δικαστικές αρχές συνεχίζουν με αργούς ρυθμούς τις έρευνες για τις πολιτικές πληρωμές στην υπόθεση της Siemens και η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει ύστερα από παλινωδίες μηνών, το θέμα των αποζημιώσεων του Δημοσίου, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού πέφτουν βαριά πρόστιμα στον γερμανικό κολοσσό και σημαίνοντα στελέχη του αντιμετωπίζουν....
κακουργηματικές κατηγορίες. Με την επιβεβαίωση πλέον των εκτιμήσεων ότι το σκάνδαλο υπήρξε διεθνοποιημένο, εμφανίζοντας χαρακτηριστικά Λερναίας Υδρας, οκτώ πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens, διώχθηκαν την περασμένη εβδομάδα ποινικά για βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος από τη Δικαιοσύνη της Αργεντινής που έχει ξεκινήσει παράλληλα με τις ελληνικές αρχές, έρευνα σε βάθος για μίζες και πολιτικές πληρωμές, για συμβάσεις, ύψους ενός δισ. δολαρίων.
Παράλληλα, το Διαιτητικό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον επιδίκασε στη Siemens, βαρύτατο πρόστιμο 220 εκατ. δολαρίων για σειρά χρηματιστηριακών παραβάσεων της εταιρείας. Από την ενημέρωση, που έφθασε στις ελληνικές δικαστικές αρχές από τους ομολόγους τους σε Αργεντινή και ΗΠΑ, προκύπτουν σαφείς ομοιότητες στην οργάνωση και την υλοποίηση του σκανδάλου με τις πολιτικές πληρωμές.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Αργεντινής, τα οκτώ στελέχη κατέβαλαν αρχικά 100 εκατ. δολάρια σε μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους και κυβερνητικούς παράγοντες, προκειμένου να πάρει η Siemens το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του συστήματος χειρόγραφης παραγωγής ταυτοτήτων. Το μαύρο πολιτικό χρήμα διακινήθηκε μέσω 17 off shore εταιρειών, συμφερόντων ενδιάμεσων προσώπων, που ανέλαβαν να το ξεπλύνουν, εμφανίζοντας τις σχετικές πληρωμές ως παραστατικά ψεύτικων συμβολαίων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Το ποσό των πολιτικών πληρωμών ήταν εξαρχής εξαιρετικά μεγάλο, αλλά όταν άλλαξε η κυβέρνηση το 1999, χρειάστηκε, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, να δοθούν άλλα 500 εκατ. δολάρια για να συνεχιστεί η σύμβαση και να επεκταθεί το έργο!
Εξι χρόνια ερευνώνΚι ενώ στην Αργεντινή οι δικαστικές αρχές προχώρησαν τις έρευνες με την άσκηση βαριάς δίωξης, στη χώρα μας οι δικαστικές αρχές αισίως εισέρχονται σε λίγο, στον έκτο χρόνο των ερευνών, δίχως ακόμα να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της διερεύνησης του σκανδάλου. Οι εφέτες ανακριτές -τρεις- ακόμα προσπαθούν να βγάλουν άκρη με τις μίζες στον ΟΤΕ, δίχως να έχουν εισέλθει ουσιαστικά στην έρευνα για το έργο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και άλλες συμβάσεις του Δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία, που είναι στο πακέτο της δικαστικής έρευνας. Από την άλλη, το πολυσυζητημένο θέμα της επιβολής προστίμου προς τη γερμανική εταιρεία από το ελληνικό Δημόσιο, φαίνεται πως οδεύει προς κλείσιμο μετά καθυστερήσεις, παλινωδίες και πολιτικούς ακροβατισμούς, για αποζημιώσεις εκατομμυρίων, δίχως η ελληνική πλευρά να διαθέτει τα αναγκαία όπλα για την επίτευξή τους.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι διαβουλεύσεις με τη γερμανική πλευρά είναι σε προχωρημένο στάδιο και το ποσό του προστίμου, όπως όλα δείχνουν, «κλειδώνει» στα 220 εκατ. ευρώ, με νομικό σκεπτικό που δεν στηρίζεται στην ύπαρξη ζημιάς του Δημοσίου, αλλά ηθικής του βλάβης. Πληροφορίες από πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, ανέφεραν στην «Κ» ότι εγκαταλείφθηκε η σύνδεση του προστίμου με τη ζημιά του Δημοσίου, καθώς το ύψος της δεν έχει μετρηθεί ώς σήμερα από ανεξάρτητους πραγματογνώμονες και τα αναφερόμενα στο πόρισμα της Εξεταστικής της Βουλής περί 2 δισ. δεν μπορούν να στηριχθούν σε αξιόπιστα δεδομένα. Η μη ύπαρξη άλλωστε αξιόπιστης αποτίμησης της ζημιάς του Δημοσίου, ήταν η βασική αιτία της αδυναμίας της ελληνικής πλευράς να διαπραγματευθεί για μεγαλύτερο ποσό ή να αξιώσει αποζημιώσεις με βάση τον νόμο για το διασυνοριακό έγκλημα, όπως κατά καιρούς είχε προβληθεί από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου