Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Αντικειμενικά κριτήρια: Αλλαγές απο το 2012

Τέλος στην «αυτοπεραίωση» βάζει το οικονομικό επιτελείο, με την εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο στη Βουλή, θα περιληφθούν οι διατάξεις που θα ορίζουν τον τρόπο εφαρμογής του αντικειμενικού προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την κατάργηση του αυτοελέγχου......

Η «αυτοπεραίωση» θεσπίστηκε το 2004 και αφορούσε τις επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 300.000 ευρώ και τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 150.000 ευρώ. Η ρύθμιση προέβλεπε ότι, εφόσον η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας δήλωνε εισόδημα υψηλότερο από αυτό που προκύπτει με βάση την εφαρμογή του Μοναδικού Συντελεστή Καθαρού Κέρδους, τότε αυτομάτως κλείνουν τα βιβλία τους και απαλλάσσονται από τον φορολογικό έλεγχο. Πλέον με την επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων με βάση τα οποία οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα υποχρεούνται να δηλώσουν ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα, η κυβέρνηση μπορεί να καταργήσει τη διαδικασία της «αυτοπεραίωσης» που κόστιζε σημαντικά στα δημόσια ταμεία. Το νέο σύστημα φορολόγησης θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2012 και θα αφορά 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Μέχρι σήμερα οι περισσότερες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούσαν την «αυτοπεραίωση» για να απαλλαγούν από τον φορολογικό έλεγχο. Σημειώνεται ότι το υπουργείο διενεργούσε μόνο δειγματοληπτικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσει την ειλικρίνεια των δηλωθέντων στοιχείων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έχουν ατονήσει.
Ο προσδιορισμός του εισοδήματος των ανωτέρω επιχειρήσεων θα γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια στα οποία περιλαμβάνονται ακόμα και η κινητή περιουσία όπως καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα, αμοιβαία κεφάλαια και κάθε είδους επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου