Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Παράταση της απόσυρσης αυτοκινήτων και το 2012;;

Εξετάζεται παράταση της απόσυρσης και το 2012
Με το χαρτί της απόσυρσης στα χέρια κινδυνεύουν να μείνουν 45.000 ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων καθώς εκπνέει στις 20 Δεκεμβρίου το μέτρο που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο της χρονιάς που διανύουμε. Ο λόγος είναι απλός καθώς σύμφωνα με το νόμο η αντικατάσταση κάποιου παλιού ΙΧ από καινούριο κάνοντας χρήση του μειωμένου Τέλους Ταξινόμησης θα ισχύει μόνο για αυτοκίνητα που έχουν εκτελωνιστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2011......
Δηλαδή όσοι δικαιούχοι δεν έχουν αντικαταστήσει το παλιό τους ΙΧ με κάποιο καινούριο εντός του 2011 θα πρέπει με την νέα χρονιά να βρουν ποια οχήματα έχουν εκτελωνιστεί πριν τις 31/12 ώστε να το αποκτήσουν σε χαμηλότερη τιμή. Διαφορετικά θα τους μείνει το χαρτί της απόσυρσης ως ενθύμιο από το παλιό τους αυτοκίνητο και βέβαια δεν θα μπορούν να ωφεληθούν σε τίποτα...
Ωστόσο υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα παράτασης της απόσυρσης ΙΧ και το 2012 και σύμφωνα με πληροφορίες τα τρία συναρμόδια υπουργεία που εμπλέκονται εξετάζουν σοβαρά να παρατείνουν το μέτρο καθώς όπως τονίζουν δεν πρόκειται να επηρρεάσει σε καμία περίπτωση τον προϋπολογισμό αρνητικά αλλά αντίθετα το μέτρο μπορεί να αυξήσει και τα έσοδα από τα Τέλη Ταξινόμησης και τον ΦΠΑ και το 2012. Αλλωστε στο 10μηνο του 2010 βάσει της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού τα έσοδα από τα Τέλη Ταξινόμησης από 170 εκατ. που είχαν προβλεφθεί ανέρχονται σε μόλις 84 εκατ. ευρώ!
Τέλος να αναφέρουμε πως η απόσυρση του 2011 πραγματοποιήθηκε κάτω από πολύ αντίξοες οικονομικές συνθήκες για όλους του καταναλωτές οι οποίοι έπρεπε να καταβάλλουν αρκετούς έκτακτους φόρους και η απόκτηση ενός καινούριου ΙΧ αποτελούσε όνειρο απατηλό για δεκάδες χιλιάδες πολίτες...
Tα στοιχεία
Η απόσυρση του 2011 παρά το γεγονός πως ξεκίνησε σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη της χρονιάς κατάφερε στο 10μηνο να έχει αποδώσει. Ειδικότερα έως τις 7 Δεκεμβρίου είχαν ήδη οδηγηθεί στα κέντρα ανακύκλωσης της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) 73.479 ΙΧ και 4.299 φορτηγά με δικαίωμα απόσυρσης για τους κατόχους τους ενώ ο συνολικός αριθμός οχημάτων που είχαν οδηγηθεί στα κέντρα της ΕΔΟΕ ξεπέρασε τις 100.000 οχήματα (με ή χωρίς απόσυρση)!
Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί σε αυτή την απόσυρση έχει να κάνει με τον σχετικά μικρό αριθμό αντικατάστασης παλαιών ΙΧ με καινούρια καθώς μόλις 32.000 ιδιοκτήτες έχουν προβεί σε αγορές ενώ οι υπόλοιποι 45.000 κάτοχοι οχημάτων ακόμη περιμένουν...
Επιτακτική η παράταση
Σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων καινούριων αυτοκινήτων η αγορά στο 11μηνο καταγράφει πτώση 33,1% σε σχέση με πέρσι ενώ αν συγκρίνει κανείς τις πωλήσεις με άλλες χρονιές η πτώση μπορεί να ξεπερνά ακόμη και το 60%. Αλλωστε οι 92.000 πωλήσεις ΙΧ που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις αναλυτών του κλάδου οι οποίες έκαναν λόγο για πωλήσεις κάτω από τις 100.000 ΙΧ το 2011!
Αν λοιπόν δεν δοθεί παράταση στην απόσυρση οχημάτων και το 2012 από την μία κινδινεύουν να χάσουν τα οφέλη του μέτρου 45.000 ιδιοκτήτες οι οποίοι θα ανεβάσουν αντίστοιχα και τα δημόσια έσοδα ενώ από την άλλη μεριά θα βοηθηθεί και ο κλάδος του αυτοκινήτου που έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει.
Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το νέο Πράσινο Δακτύλιο ο οποίος αναμένεται να εφαρμοστεί την άνοιξη του 2012 και ουσιαστικά θα απαγορεύει την κυκλοφορία των παλιών ΙΧ εντός του κέντρου όπως επίσης και των παλαιών και ρυπογόνων φορτηγών.
Οπότε η συνέχιση του μέτρου της απόσυρσης κρίνεται επιτακτική για τους 45.000 ιδιοκτήτες που έχουν αποσύρει ήδη τα οχήματά τους, για εκείνους που θα πρέπει να αλλάξουν τα οχήματά τους εξαιτίας της εφαρμογής του νέου Πράσινου Δακτύλιου και τέλος για να διατηρηθούν έστω και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα οι πωλήσεις αλλά και τα κρατικά έσοδα.
2,5 εκατ. ΙΧ τοξικές «βόμβες»
Περισσότερα από 1,6 εκατ. καταλυτικά επιβατικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους, με αμφιβόλου ποιότητας καταλυτικούς μετατροπείς, καθιστώντας τα πηγές εκπομπής αρωματικών υδρογονανθράκων και, ως εκ τούτου, επικίνδυνα για την δημόσια υγεία . Aν βέβαια στα παραπάνω συνυπολογιστούν και τα περίπου 900.000 συμβατικά ΙΧ τότε ο αριθμός των επικίνδυνων ΙΧ ξεπερνά τα 2,5 εκατ. οχήματα!
Μελέτη του ΕΜΠ
Το μέτρο της απόσυρσης παλαιών ΙΧ αυτοκινήτων έχει εφαρμοσθεί στο παρελθόν με θετικά αποτελέσματα, ως προς τη μείωση των εκπεμπομένων ποσοτήτων αερίων ρύπων, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η παροχή οικονομικών κινήτρων για την απόσυρση παλαιών ΙΧ ισχύει μέχρι το τέλος του 2011 και σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ αναμένονται μειώσεις στις εκπομπές σε σχέση με το 2010.
Μάλιστα όπως τονίζουν οι επιστήμονες του ΕΜΠ πρέπει να εξετασθεί η εφαρμογή του μέτρου με ή χωρίς τροποποιήσεις, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αφού η υπάρχουσα οικονομική κατάσταση δεν ευνοεί την απόδοση του μέτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου