Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Μείωση επιτοκίων στο ιστορικά χαμηλό, 1%

Σε μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων.
Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 1%, επίπεδο το οποίο είχε επαναληφθεί και κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.....
Ο νέος διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι είχε ενδυναμώσει τις προσδοκίες για επιτοκιακή μείωση την προηγούμενη εβδομάδα, όταν είπε ότι η τράπεζα σκοπεύει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, εάν οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσουν σε πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς ελέγχους.
Η προσοχή στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο κ. Ντράγκι, στις 15:30 (ώρα Ελλάδος). Η τράπεζα εκτιμάται ότι θα προσφέρει χρηματοδότηση πολύ μεγάλης διάρκειας για τη στήριξη των τραπεζών, όπως συνηγορούν άλλωστε και τα τελευταία στατιστικά στοιχεία στην ευρωζώνη.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, η ΕΚΤ σκοπεύει να επιμηκύνει τη διάρκεια των δανείων που προσφέρει στις τράπεζες της ευρωζώνης στα 2 με 3 έτη, προκειμένου να βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα να αποφύγει μια πιστωτική κρίση, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο τα κριτήρια για τις εγγυήσεις που ζητεί ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανείων προς τις εμπορικές τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου