Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ιταλία: Τα χειρότερα Χριστούγεννα της τελευταίας 10ετίας για την αγορά

Η χειρότερη εικόνα της τελευταίας δεκαετίας αποτυπώνεται στα ιταλικά καταστήματα φέτος, καθώς τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Μόντι θα κοστίσουν, σε κάθε οικογένεια, περί τα 1.129 ευρώ, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια.

Σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών Codacons, οι Ιταλοί ξόδεψαν φέτος, συνολικά, 400 εκατ. ευρώ λιγότερο από την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Κάθε οικογένεια διέθεσε για τα δώρα των Χριστουγέννων 166 ευρώ, 48 ευρώ το κάθε μέλος της. .....

Οι ελπίδες εναποτίθενται στις εκπτώσεις, που ξεκινούν στις αρχές του νέου έτους, όμως οι προβλέψεις είναι αρνητικές. Η Codacons σημειώνει ότι αναμένεται να σημειωθεί πτώση των πωλήσεων 30%-40%.

Ενδεικτικά είναι άλλωστε τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών.

Και στην υπόλοιπη ευρωζώνη πάντως, οι καταναλωτές ανησυχούν για το μέλλον. Το καταναλωτικό κλίμα υποχώρησε στη νομισματική ένωση σε χαμηλά δύο ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου